Hlavní obsah

Rusko patrně rozmístilo v Bělorusku hypersonické střely Kinžal, upozornil Londýn

Minsk

Rusko patrně přesunulo do Běloruska hypersonické střely Kinžal, upozornilo britské ministerstvo obrany, které se odvolává na poznatky vojenské rozvědky. Vyslání nadzvukových střel do Běloruska Londýn hodnotí jako gesto, kterým chce Rusko dát najevo, že má běloruskou podporu.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

MiG-31K vyzbrojený raketou Ch-47M2 Kinžal

Článek

Na běloruském letišti Mačuliščy u Minsku se pravděpodobně nacházejí dvě ruské stíhačky MiG-31 a kontejner, který slouží k uskladnění hypersonických střel Kinžal, sdělilo britské ministerstvo a zveřejnilo satelitní snímky letiště. Právě z letounů MiG-31 lze tyto manévrovatelné střely odpalovat.

Střely Kinžal jsou schopny urazit vzdálenost až 2000 kilometrů. Rusko je používá od roku 2018 a několikrát je vypálilo i během války na Ukrajině, v Bělorusku je ale zatím nerozmisťovalo.

Ruské zásoby těchto střel jsou velmi omezené a jejich rozmístění v Bělorusku znamená pro Rusko jen malý přínos, pokud jde o zasahování dalších cílů na Ukrajině, podotklo britské ministerstvo obrany.

Přemístěním nadzvukových střel do Běloruska chce Moskva pravděpodobně Západ přesvědčit o tom, že role Běloruska jako ruského spojence ve válce na Ukrajině je čím dál důležitější.

Reklama

Výběr článků

Načítám