Hlavní obsah

Londýn je plný prezidentů, premiérů a panovníků

Hlavy států a vlád asi 200 zemí a příslušníci zahraničních panovnických rodů se začali v neděli sjíždět do britské metropole, aby při dnešním státním pohřbu dali poslední sbohem britské královně Alžbětě II.

Světoví státníci se sjeli do LondýnaVideo: Reuters

 
Článek

V neděli přiletěl do Londýna český premiér Petr Fiala, který se ještě téhož dne zúčastnil večerní státní recepce v Buc­kinghamském paláci. Na ní se nový král Karel III. s chotí Camillou setkal se zahraničními smutečními hosty.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiéra Petra Fialu a jeho manželku po příletu přivítala velvyslankyně v Británii Marie Chatardová (vlevo).

Český premiér Petr Fiala se po příletu do Londýna zúčastnil večerní státní recepce v Buckinghamském paláci

Americký prezident Joe Biden s manželkou Jill dorazil do Londýna v sobotu pozdě večer.

„V neděli se pokloní památce panovnice a podepíší se do oficiální kondolenční knihy a večer pak půjdou na státní recepci,“ popsala televize CNN program šéfa Bílého domu s tím, že původně plánovaná schůzka s premiérkou Liz Trussovou se odsunula na „plnohodnotné bilaterální setkání“ tuto středu na Valném shromáždění OSN v New Yorku.

Rakev královny Alžběty II. byla uložena do hrobky

Zahraniční

Po smrti nejdéle vládnoucí panovnice v dějinách Spojeného království Biden nařídil, aby v den jejího pohřbu byly všechny americké vlajky vyvěšeny na půl žerdi až do západu slunce.

Britská velvyslankyně v USA Karen Pierceová uvedla, že Biden je prvním americkým prezidentem, který se zúčastnil britského státního pohřbu. Poslední se konal v roce 1965 za Winstona Churchilla a Lyndon B. Johnson byl v té době hospitalizován.

Japonský císař měl radost z busu

Downing Street 10, sídlo britské premiérky, v neděli připustil, že „opatření pro světové lídry se budou lišit“. Stalo se tak poté, co do médií uniklo, že japonský císař Naruhito a jeho manželka císařovna Masako budou muset jet na pohřeb autobusem s dalšími významnými hosty. V porovnání s jinými vladaři přitom japonský císařský pár takřka necestuje do zahraničí a na pohřby nejezdí vůbec.

„Zatímco císař Naruhito a císařovna Masako se nad společnou dopravou rozjařili, někteří další světoví lídři nikoliv. Zejména proto, že americký pre­zident Biden, izraelský prezident Chajim Herzog a několik dalších vybraných přijedou ve vlastních obrněných vozidlech,“ uvedl list The Washington Post.

Uložení nejznámější ženy světa k poslednímu odpočinku se změnilo v obrovskou diplomatickou výzvu

„Všichni by raději použili vlastní auto,“ řekl vyčerpaný britský vládní úředník, jeden ze stovek lidí pracujících na královnině pohřbu. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dokonce poté, co se dozvěděl, že nemůže mít vlastní prezidentské auto, odmítl přijet.

Hangár se má pořád co ohánět

Uložení nejznámější ženy světa k poslednímu odpočinku se změnilo v obrovskou diplomatickou výzvu. Členové 23 královských rodin budou sedět v prvních řadách Westminsterského opatství, před prezidentem Bidenem a dalšími asi 90 prezidenty a premiéry, jak velí protokol.

Pohřeb Alžběty II. bude možné sledovat i v kině

Evropa

Organizátoři vyzvali hosty, aby využili komerčních letů, protože je složité naplánovat přistávací časy pro všechny ve stejnou dobu na letištích, která jsou stále nedostatečně obsazena kvůli pandemii koronaviru. Mnoho soukromých letadel však přiletí i tak.

Intenzivní jednání probíhají v zákulisí v prostoru zvaném „hangár“ na britském ministerstvu zahraničí. Stovky lidí pracují na žádostech téměř 500 zahraničních hodnostářů, kteří si pohřeb nechtějí nechat ujít.

Pozvaní i nezvaní
Pozvány byly téměř všechny země nebo území, které mají s Británií diplomatické vztahy.
Některé se na seznam nedostaly, včetně Ruska, Běloruska a Myanmaru, kvůli válce na Ukrajině a porušování lidských práv.
Několik zemí, včetně Íránu, Severní Koreje a Nikaraguy, organizátoři vyzvali, aby vyslaly velvyslance, ale ne hlavy státu.
Britští představitelé uvedli, že si nejsou jisti, zda se pohřbu zúčastní pozvaný saúdský korunní princ Mohammed bin Salmán. Podle CIA stojí za vraždou novináře Džamála Chášukdžího v roce 2018.

Reklama

Výběr článků

Načítám