Hlavní obsah

Pohřeb Alžběty II. bude možné sledovat i v kině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nejen televizní stanice, státní pohřeb královny Alžběty II. budou vysílat v přímém přenosu v pondělí také kina po celé Británii. Oznámily to o víkendu britské úřady. Britská kinematografická asociace nicméně upozornila, že kapacita některých filmových sálů je už zcela rezervována.

Foto: Reuters

Rakev s tělem královny Alžběty II. zakrytá královskou standartou. Spočívá na ní britská imperiální koruna.

Článek

Pohřeb budou vysílat v přímém přenosu televizní stanice BBC, ITV a Sky. Záběry ze smuteční akce se budou promítat také ve zhruba 125 kinech po celé Británii a zároveň i na velkoplošných obrazovkách, které budou rozmístěny v mnoha parcích, náměstích či katedrálách po celé zemi.

Britská vláda na pondělí vyhlásila státní svátek. Očekává se, že pohřeb se stane patrně nejsledovanější akcí v britských dějinách a zastíní v tomto směru jiné významné události včetně pohřbu princezny Diany v roce 1997, olympijských her v Londýně v roce 2012 či řady královských svateb.

Rakev s pozůstatky Alžběty II., která zemřela 8. září, je od středy vystavena v Londýně ve Westminsterském paláci, kde se s panovnicí může až do pondělního rána rozloučit veřejnost. Zájem lidí je mimořádný, čekání mnohahodinové a úřady již několikrát přístup do fronty dočasně uzavřely, když se její kapacita zcela naplnila a čekání se prodloužilo na zhruba 25 hodin.

Všichni čtyři potomci zesnulé Alžběty II. drželi vigilii u její rakve

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám