Hlavní obsah

Lidem nevadí mučit druhé, potvrdilo opakování Milgramova testu

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Spojených státech zopakovali slavný Milgramům test, který ukázal, že lidem nedělá problémy pouštět do jiných lidí silné výboje elektrického proudu, i když dávají najevo bolest. Výsledky byly stejné jako při prvním testu z počátku šedesátých let. Někteří lidé byli opět ochotni do druhého člověka pouštět i proud o napětí 450 voltů, i když jim nebylo povoleno pouštět více než 150 voltů.

Článek

Výsledky prvního testu zveřejnil Steven Milgram v roce 1963. Test nyní zopakoval Jerry Burger z univerzity v Santa Claře. Účastnilo ho 29 mužů a 41 žen. Měli tisknout knoflík, jímž pouštěli proud do druhého člověka sedícího ve vedlejší místnosti, i když věděli, že mu způsobují bolest. Ve skutečnosti do lidí proud nepouštěli, ale mohli slyšet, jak lidé v sousední místnosti dávají najevo bolest a křičí. I tak byli ochotni pokračovat. Někteří dokonce byli ochotni zvyšovat napětí až na 450 voltů.

Test má napomoci odhalit, jak je možné, že se běžní lidé jsou ochotni se účastnit  masakrů. Jerry Burger zdůrazňoval, že nechce lidi, kteří se účastnili testu, soudit: „Zjistili jsme, že v určitých situacích budou lidé jednat nečekaně.“

Klinická psycholožka Abigail Sanová to vysvětluje následovně: "Není to tak, že by ti lidé nebyli nikdy dobří, ale jsou v tu chvíle pod silným tlakem a jsou ovlivnění. Natolik se identifikují s pozicí experimentátorů, že jsou plně oddáni výzkumu, a už se neptají po morálním postoji.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám