Hlavní obsah

Libyjský soud odložil rozsudky pro zahraniční zdravotníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TRIPOLIS

Libyjský nejvyšší soud odložil vynesení definitivních rozsudků nad pěti bulharskými zdravotními sestrami a palestinským lékařem. Zdravotníci byli loni v květnu odsouzeni k trestu smrti za to, že údajně nakazili stovky tamních dětí virem HIV. Následně se však odvolali k nejvyššímu soudu, který v úterý uvedl, že rozsudek vynese až 15. listopadu.

Článek

Toto rozhodnutí je poměrně překvapivé. Předseda soudu Alí Alúš to zdůvodnil tím, že je ještě potřeba dokončit diskuzi, která tento případ provází. Kauza také zhoršila vztahy mezi Evropskou unií a Libyí.

"Je to velký případ. Soud potřebuje vyslechnout množství svědků a projít mnoho dokumentů, takže je normální, že se takto rozhodl," uvedl obhájce Alí Bizantí. "Pro obžalované je to dobrá věc a rozhodnutí nás potěšilo," dodal.

Šestice, kterou libyjské úřady zatkly v roce 1999, byla odsouzena za to, že v letech 1997 a 1998 v nemocnici v Benghází při transplantacích údajně šířila virus HIV použitím infikované krve. Virem, který způsobuje smrtelné onemocnění AIDS, se mělo nakazit přibližně 380 dětí, z nichž 46 zemřelo.

Zdravotníci však veškerá obvinění odmítají. Jediný důkaz proti nim je podle obhajoby pouze jejich doznání, které prý ale bylo vynuceno násilím. K jejich obhajobě nepomohlo ani svědectví dvou francouzských lékařů, kteří poukazovali na to, že za šířením choroby v nemocnici v Benghází mohou být špatné hygienické podmínky a že nákaza se objevila skoro rok před příchodem Bulharek.

Svět rozsudek odsuzuje

Rozsudek nad zdravotníky vyvolal reakce po celém světě. Za záchranu bulharských sestřiček intervenovali vysocí bulharští činitelé. Nejvyšší libyjský představitel Muammar Kaddáfí několikrát odmítl výzvy ze zahraničí, aby obviněné propustil.

O víkendu byl v Libyi bulharský prezident Georgi Parvanov, který jednal s Kaddáfím i s premiérem Šukrím Muhammadem Ghaním. Rodičům nakažených dětí, kteří požadovali odškodné a tvrdý trest pro ošetřovatelky, Parvanov řekl, že přijel tento problém řešit s libyjskou vládou. Prezentoval rovněž nabídku Evropské unie postavit pro postižené děti novou nemocnici v Benghází.

Propuštění požadovala minulý týden při své schůzce s libyjským premiérem i komisařka Evropské unie pro vnější vztahy Benita Ferrerová- Waldnerová. Ta na předem neohlášené misi v Libyi navštívila čtyři z pěti Bulharek a Palestince ve vězení a setkala se také s libyjskými dětmi, které údajně zdravotníci nakazili.

Reklama

Související témata:

Související články

Libye možná propustí Bulharky za odškodné

Pět bulharských zdravotních sester odsouzených v květnu v Libyi k smrti za údajné záměrné nakažení stovek místních dětí HIV se možná dostane na svobodu....

Výběr článků

Načítám