Hlavní obsah

Levice i pravice v Maďarsku chtějí vyšetřovat státní zakázky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Budapešť

Na maďarské politické scéně došlo v těchto dnech k nečekanému spojenectví. Vznik vyšetřovacího výboru, který měl odhalit zadávání státních zakázek oligarchům blízkým vládní straně FIDESZ, podpořila levice i ultrapravice.

Foto: Profimedia.cz

Předseda strany Jobbik Gábor Vona

Článek

Pod žádost na vytvoření výboru se podepsali poslanci Maďarské socialistické strany, krajně pravicové strany Jobbik i liberální strany Politika může být jiná. Jedná se o první otevřenou spolupráci mezi těmito opozičními stranami. Politolog Zoltán Kisezelly to označil za ad hoc technickou spolupráci opozice, která je potřebná pro prosazování některých kroků.

„Potřebných 78 hlasů mají jen společně. Vytvoření zmíněného vyšetřovacího výboru by mohlo oslabit vládní FIDESZ, ale největší zisk z toho bude mít Jobbik. Ve srovnání s vládami uplynulých 22 let mohou oni vyjít jako noví a čistí. Socialisté doufají, že nové korupční skandály mohou překrýt podobné skandály z let 2002 až 2010, kdy byli u moci,“ řekl politolog Právu.

Předseda parlamentu László Kövér zatím o návrhu opozice nedal hlasovat a vyžádal si postoj ústavního výboru. Předseda strany Jobbik Gábor Vona nadále trvá na tom, že vyšetřovací výbor musí být zřízen. „Vytvoření výboru musí podpořit minimálně jedna pětina všech poslanců. A to se stalo,“ uvedl Vona.

Předseda poslaneckého klubu FIDESZ János Lázár upozornil na otevřenou spolupráci levicové opozice a strany Jobbik. „Vytváří se opoziční koalice,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám