Hlavní obsah

Létající šrot si nechte. Austrálie tvrdí, že Ukrajina nevybíravě odmítla nabídku vysloužilých stíhaček F/A-18

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina odmítla nabídku Austrálie na darování vysloužilých stíhaček americké výroby F/A-18 Hornet. Mělo jít celkem o 41 strojů, Kyjev měl do Canberry vzkázat, že o „létající šrot“ nemá zájem. Ukrajina tak učinila i přesto, že bojové letouny naléhavě potřebuje.

Foto: Profimedia.cz

Stíhací letoun F/A-18 Hornet

Článek

Konverzace v tomto duchu se mezi oběma zeměmi měla odehrát už loni, teď o ní ale informoval server Australian Financial Review. „Nechceme vaše létající odpadkové koše,“ citoval nejmenovaný představitel australského ministerstva obrany údajný výrok ukrajinských vyjednavačů. Nelze ověřit, zda větu skutečně někdo vyřkl, nebo si tak australská strana ukrajinské odmítnutí interpretovala.

„To dohodu s F/A-18 Hornet v podstatě zabilo. Kdyby to neřekli, mohly stroje už nyní létat nad Ukrajinou,“ dodal australský činitel.

Nabízené stroje F/A-18 Hornet skutečně nejsou výkřikem nejmodernější techniky, australské letectvo je mělo ve výzbroji od roku 1984 a před třemi lety je vyřadilo. Přesto se australští představitelé domnívali, že by stále provozuschopné stroje byly vhodné pro vzlety a přistávání na poškozených ukrajinských ranvejích. Například Američané je vzhledem k jejich odolným podvozkům dodnes používají na kratších vzletových a přistávacích drahách, včetně letadlových lodí.

Podle Australian Financial Review byla australská nabídka příkladem dobře míněného pokusu pomoci. Nakonec byl neúspěšný, přestože americká vláda signalizovala, že je transakci „příznivě nakloněna“.

Vysloužilé australské F/A-18 jsou v hangárech na základně Williamtown poblíž Newcastlu. Protože se jejich přesun na Ukrajinu zřejmě neuskuteční, měly by být sešrotovány nebo prodány soukromé letecké společnosti pro výcvikové účely.

Ukrajina dostane stíhačky F-16, dokonce o šest kusů víc

Server se také zmínil o tom, co zřejmě skutečně stojí za ukrajinským rozhodnutím odmítnout australskou nabídku. Jde o obavy Ukrajinců z tříštění sil na dva typy západních stíhaček. Každý z nich by vyžadoval vlastní údržbu, jinou munici a infrastrukturu, přičemž Ukrajinci navíc stále využívají vlastní migy.

Mezitím Kyjev zahájil jednání s vládami USA a některých západoevropských zemí o získání bojových letounů F-16. Slíbily je Dánsko, Nizozemsko, Belgie a Norsko. Dánsko ale minulý měsíc oznámilo, že se s dodávkou těchto strojů o několik měsíců zpozdí a že Kyjev by stíhačky mohl dostat až ve druhém čtvrtletí 2024.

Nizozemsko v pondělí upřesnilo, že dodá Kyjevu 24 namísto původně zvažovaných 18 stíhaček F-16. „Nizozemské ministerstvo obrany připravuje pro Ukrajinu šest dodatečných stíhaček F-16. Vzdušná převaha Ukrajiny je klíčová pro odpověď na ruskou agresi,“ napsala ministryně Kajsa Ollongrenová na sociální síti X, aniž by sdělila termín.

Dánsko pošle Ukrajině slíbené letouny F-16 až s půlročním zpožděním

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám