Hlavní obsah

Dánsko pošle Ukrajině slíbené letouny F-16 až s půlročním zpožděním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánsko se až o šest měsíců opozdí s dodávkou bojových letounů F-16 Ukrajině. Kodaň je původně chtěla zaslat Kyjevu na přelomu loňského a letošního roku. Dánské ministerstvo obrany ale nyní sdělilo, že slíbené stroje dostane ukrajinské letectvo až ve druhém čtvrtletí 2024.

Foto: Bo Amstrup, ČTK/AP

Dánská stíhačka F-16 ve Fighter Wing Skrydstrup poblíž Vojens v Dánsku

Článek

O zpoždění informoval dánský deník Berlingske. Dánská premiérka Mette Frederiksenová loni v létě vyjádřila přesvědčení, že její země daruje letouny Ukrajině koncem loňského nebo začátkem letošního roku.

Z dánského ministerstva obrany se ale proslechlo, že dosud nebyly splněny některé podmínky pro nasazení F-16 na Ukrajině. V této souvislosti se hovoří o výcviku ukrajinských pilotů. Harmonogram dodávky prý také závisí na existenci potřebné infrastruktury, materiálním zabezpečení a na počasí, uvedl dále deník.

V Dánsku nyní podstupuje výcvik na stroje F-16 šest ukrajinských pilotů. Experti poukazují na to, že příprava letců je jen jedna část projektu. K jeho úspěšnému naplnění je nutné vyškolit i mechaniky a další pozemní personál. Dalším předpokladem je zajištění munice, náhradních dílů a podmínky na letištích, odkud stroje mají startovat.

Dánsko je jedinou zemí ze skupiny států NATO ochotných dodat F-16 Ukrajině, která pro plánovanou dodávku uvedla konkrétní termín. Frederiksenová mluvila celkem o 19 letadlech s tím, že první várka by měla zahrnovat šest strojů.

Slibují i Nizozemsko, Belgie a Norsko

Nizozemsko slíbilo Ukrajině 18 strojů F-16, dosud ale nesdělilo žádný termín. Příslib zazněl také od Belgie a Norska, ty dokonce ani neupřesnily počty letadel.

Dánsko loni také oznámilo, že o dva roky urychlí svůj plán na postupné vyřazení strojů F-16 z výzbroje a jejich nahrazení modernějšími letadly F-35. Původně Dánové chtěli odstavit F-16 v roce 2027, nový plán ale počítá s rokem 2025, čímž se prý otevře cesta k jejich darování Ukrajině. Dánsko má ve výzbroji celkem 43  letadel F-16, z nichž 30 je v aktivní službě.

Výcvik ukrajinských pilotů na F-16 má začít v létě, pravděpodobně v Dánsku

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám