Hlavní obsah

Leonov: úřady po Gagarinově smrti zametaly stopy neštěstí

Právo, Rostislav Matulík
MOSKVA

Sovětští vyšetřovatelé úmyslně zkreslili skutečné příčiny smrti prvního muže ve vesmíru Jurije Gagarina. Tvrdí to v nové knize memoárů jeho nejlepší přítel a kolega Alexej Leonov. Ten odmítá oficiální verzi o srážce stíhačky s meteorologickým balónem.

Foto: Petr Hoška
Článek

Muž, který v roce 1965 jako první na světě podnikl desetiminutový výstup do otevřeného kosmu a dnes je živoucí legendou ruské kosmonautiky, vzpomíná v knize na osudný 27. březen 1968, kdy Gagarin s navigátorem Vladimirem Serjoginem zahynuli při letu ve stíhačce.

"Byl jsem nablízku a zdálky jsem v rozmezí maximálně dvou vteřin zaslechl dva hlasité výbuchy. Znělo to jako exploze anebo zvuk, který vydává tryskáč, překonávající zvukovou bariéru. Prohodil jsem tehdy ke svým kolegům, že šlo nejspíš o oba typy zvuků," řekl bývalý kosmonaut britskému nedělníku The Sunday Times.

Když se mu však po čtvrt století dostaly odtajněné vyšetřovací spisy do rukou, zjistil, že v jeho rukopisném svědectví v nich někdo gumoval a přepsal text tak, aby interval detonací rozšířil na 20 vteřin. "Je to velmi významné, protože poblíž Jurijova stroje tehdy zalétávali nový stíhač Suchoj Su-15," říká nyní Leonov.

"Myslím si dnes přesně totéž co tehdy - Suchoj sestoupil kvůli špatnému počasí do nedovolené letové hladiny a tragickou náhodou překonal zvukovou bariéru v těsné blízkosti Gagarinovu migu. Ten se turbulencí dostal do vývrtky a neovladatelný se zřítil do zasněženého lesa," vysvětlil svou verzi.

"Z Jurije zbyly jen cáry kombinézy a kousky tkáně. Nedokážu popsat své pocity. Ostatky toho výjimečného muže, kterého jsem miloval jako bratra, se vešly do malé zinkové schránky," vzpomíná bývalý kosmonaut. Ministerstvo obrany krátce po nehodě jmenovalo Leonova do vyšetřovací komise.

"Moc mě tam ale neposlouchali. Úřady nebyly za žádnou cenu ochotné přiznat, jak lajdácky si počínalo armádní řízení letového provozu. Byl jsem navíc zlostí bez sebe, když se začaly rojit nejrůznější fámy - podle jedné Gagarin a Serjogin lovili těsně nad zemí jelena, podle jiné Jurij vůbec nezahynul, ale šel do vězení za to, že chrstl Brežněvovi sklenku koňaku do tváře. Anebo se tvrdilo, že mig pilotoval namol opilý. Všechno jsou to lži - Jurij byl možná workoholik, ale v žádném případě alkoholik," uzavírá rezolutně Leonov, který knihu Dvě strany Měsíce napsal společně s americkým kolegou Davidem Scottem.

Související témata:

Výběr článků

Načítám