Hlavní obsah

Lékařka v USA provedla interrupci u 10leté znásilněné holčičky. Úřady jí hrozí stíháním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indianapolis, Indiana

Republikánský generální prokurátor Todd Rokita hrozí trestním stíháním doktorce, která provedla interrupci u 10leté dívky z Ohia, která otěhotněla po znásilnění. Gynekoložka pomohla traumatizované dívce ve své ordinaci, jelikož ve státě Ohio jsou interrupce po 6. týdnu těhotenství nově zakázané. Ve Spojených státech došlo nedávno ke zrušení ústavního práva na potrat.

Foto: Alyssa Pointer, Reuters

Protestující se sešli také v centru Atlanty.

Článek

Dívku, jejíž jméno není veřejnosti známo, znásilnil 27letý muž. Policii se přiznal ke dvěma znásilněním a byl zatčen. Matka znásilněné holčičky policii upozornila na těhotenství 22. června.

Ohio, ve kterém dívka s rodinou žije, přijalo v roce 2019 zákon, který zakazuje všechny interrupce po detekování srdečního tepu plodu, fakticky tedy po šestém týdnu.

Po nedávném rozhodnutí Nejvyššího soudu USA zákonodárci urychleně zajistili, aby tento zákon vstoupil v účinnost.

V souvislosti se znásilněním desetileté dívky v USA zatkli muže

Amerika

Sousední Indiana, rovněž ovládaná konzervativními republikány, zatím tak rychlá nebyla, byť i tam podobný zákaz v blízké budoucnosti plánují. Řada těhotných proto z Ohia cestuje právě tam.

To byl případ i této dívky, která byla podle svého praktického lékaře šest týdnů a tři dny těhotná, když jí doporučil navštívit gynekoložku Caitlin Bernardovou z Indianské univerzity.

Trestní stíhání, vyhrožuje prokurátor

Generální prokurátor Indiany Rokitta odeslal ve středu dopis státnímu oddělení zdravotnictví a oddělení pro dětské záležitosti, ve kterém je žádá, aby mu sdělily, zda lékařka Bernardová postupovala v souladu se zákonem – tedy zda zákrok ohlásila tři dny po provedení potratu.

Google bude mazat historii pohybu těch, kteří se vydají na potratovou kliniku

Internet a PC

V dopise se píše, že pokud vyšetřování ukáže, že interrupci neohlásila nebo ji ohlásila pozdě, může doktorka Bernardová čelit „trestnímu stíhání a následkům v oblasti udělování licencí”.

Server Politico se dostal ke kopii formuláře, na který generální prokurátor odkazuje. Z dokumentu je patrné, že Bernardová nepochybila – úřadům lékařský zákrok oznámila 2. července, dva dny po provedení interrupce.

Desetiletá dívka po znásilnění otěhotněla, potrat jí úřady zatrhly

Amerika

Právní zástupkyně lékařky ve čtvrtek uvedla, že její klientka žádné předpisy neporušila a zvažuje, že generálního prokurátora za jeho neopodstatněná slova zažaluje.

Zastrašování

Politico uvádí, že řada lékařských spolků a progresivních právníků v Indianě souhlasí, že se Rokkita snaží zastrašit lékaře, aby neprováděli interrupce ani v případech, kdy jsou legální.

Většina Američanů ztratila v Nejvyšší soud důvěru

Zahraniční

„Samozřejmě, je to zastrašovací taktika,” řekla Fabiola Carriónová, ředitelka oddělení reprodukčního a sexuálního zdraví v Národním zdravotnickém právním programu. „V současné době je v Indianě legální nabízet potraty až do 22. týdne těhotenství. A i kdyby tomu tak nebylo, jedná se o situaci ohrožení života. Desetileté dítě s teprve se vyvíjejícím tělem není schopno porodit dítě,” dodala.

Bernardová se k současné kauze nevyjádřila. Jak hodlá v budoucnu postupovat, však lze vyvodit z jejího květnového rozhovoru pro Politico.

„Je děsivé pomyslet na to, jak bude ta další fáze vypadat,” řekla při čekání na verdikt Nejvyššího soudu.

Potratové kliniky končí, protesty trvají

Amerika

Už tehdy se šuškalo, že soud, ve kterém je díky bývalému republikánskému prezidentovi Donaldu Trumpovi většina konzervativců, federální právo na potrat zruší.

„Ale zavázala jsem se, že budu tuto práci dělat s plným vědomím, že by mohlo dojít ke kriminalizaci potratů. Takže se teď nevzdám, jenom abych měla jistotu, že budu mít práci. Tato péče bude i nadále potřebná,” dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám