Hlavní obsah

Kyrgyzové nalezli tělo třetího Čecha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BIŠKEK

Záchranáři v pondělí nalezli tělo třetího českého horolezce, který ve čtvrtek zahynul pod lavinou v pohoří Ťan-Šan na území Kyrgyzstánu. Další dva Češi jsou stále pohřešovaní. Pátrání po jejich tělech ztěžuje sněhová bouře a silný vítr.

Foto: Věra Stojarová

Dáma

Článek

"Je vyloučeno, že by někdo přežil," uvedl Emil Achmatov, mluvčí tamních záchranářů.

Doplnil, že práce v terénu jsou kvůli silnému větru a vydatnému sněžení velmi náročné. "Ztrácíme spojení s naším týmem," konstatoval s tím, že nevylučuje dočasné ukončení hledání.

O víkendu byly nalezeny ostatky dvou českých horolezců a jednoho Rusa. Jejich těla byla dopravena do podhorského města Karakol.

Ledová masa, která se ve čtvrtek ráno utrhla na hoře Chan Tengri ve výšce kolem pěti tisíc metrů, zavalila čtrnáctičlennou mezinárodní skupinu, v níž byli Češi, Rusové a Ukrajinci. [celá zpráva]

Oficiálně bylo prohlášeno za mrtvé šest osob, z toho pět Čechů a jeden Rus. Dále se pohřešuje nejméně pět osob.

Kyrgyzstán patřil k nejvyhledávanějším horolezeckým lokalitám v bývalém Sovětském svazu. Cizinci sem hromadně směřují zejména po rozpadu SSSR, tj. od roku 1991.

Vrchol Ťan-Šan byl přitom zdolán poprvé dávno před tím, a to z jižní strany v roce 1931 ukrajinskou výpravou. Obtížnější východní stěna byla zdolána poprvé až v roce 1998.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám