Hlavní obsah

Záchranáři na Chan Tengri našli pátého mrtvého Čecha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BIŠKEK

Záchranáři v Kyrgyzstánu v pátek nalezli tělo páté české oběti čtvrtečního neštěstí, při němž lavina v pohoří Ťan-Šan zavalila skupinu horolezců. ČTK to sdělilo ruské ministerstvo pro mimořádné situace. Podle jeho mluvčího není vyloučeno, že mezi stále pohřešovanými jsou ještě tři až čtyři čeští občané.

Foto: Archiv Blue Effect

Skupina Blue Effect v době natáčení Nové Syntézy, která vznikla ve spolupráci s jazzovým orchestrem ČS rozhlasu v roce 1971.

Článek

Při nečekaném sesuvu laviny na kyrgyzské hoře Chan Tengri zahynul také jeden ruský horolezec, další dva Rusové a tři Ukrajinci ze skupiny jsou nezvěstní, informovaly ČTK zdroje z místa neštěstí.

"Pátrání po těle páté (české) oběti bude probíhat během dneška, šance na jeho nalezení jsou ovšem nejisté. V sobotu se ale zbývající skupina českých horolezců v každém případě vrací ze základního tábora zpátky dolů," řekla telefonicky Světlana Sedina z kyrgyzské cestovní kanceláře Aksai, která výpravu zajišťovala.

Další Čech byl s četnými zraněními, hlavně zlomeninami, převezen do místní nemocnice. Jeho stav byl označen jako stabilizovaný, potvrdil český konzulát v kazašském Almaty, který má na starost i české zájmy v Kyrgyzstánu. Na místo neštěstí odjela ve čtvrtek konzulka Jana Rambousková-Cimbolincová, která má odpoledne vrtulníkem navštívit základní tábor horolezců.

Pátrání ztížila další lavina

Podle jejích slov ve čtvrtek v 05:30 místního času (01:30 SELČ) lavina zasypala část dvanáctičlenné skupiny horolezců, která se snažila o výstup na sedmitisícový vrchol Chan Tengri.

Ostatní členové výpravy i další alpinisté pobývající v základním táboře ve výši zhruba pěti tisíc metrů nad mořem zahájili v lavinovém poli záchranné práce a našli těla čtyř českých obětí.

Kolem 14:00 místního času ale sjela další lavina, která oblast znovu částečně zasypala. I když nezasáhla žádného z pátračů, zkomplikovala jejich práci.

Podle agentury ITAR-TASS vyslalo ruské ministerstvo pro mimořádné situace do oblasti letadlo IL-76 s týmem záchranářských specialistů. Stalo se tak na žádost kyrgyzské vlády.

Související články

Výběr článků

Načítám