Hlavní obsah

Výstup na kyrgyzskou horu nepřežilo pět Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BIŠKEK

Při sesuvu laviny v Kyrgyzstánu zemřelo ve středu pět Čechů, šestý byl zraněn. Mezi mrtvými jsou dvě ženy. Na vrchol Chan Tengri šlo v době neštěstí ve skupině celkem dvacet dva lidí - občanů ČR a Ruska. Jejich výstup organizovala turistická kancelář Aksai Tour, která také vše ohlásila záchranářům.

Foto: Jan Pařík

Brno

Článek

Podle tiskové agentury Reuters se v době neštěstí pokoušelo na vrchol dostat více skupin horolezců, celkem asi 50 lidí.

Záchranáři se nyní snaží vyprostit blíže neurčený počet osob. Nevylučují, že počet mrtvých může ještě vzrůstat. Podle ITAR-TASS je nezvěstných šest. Mezi nimi je prý Čech, tři Ukrajinci a dva Rusové.

Údaje o obětech se zatím rozcházejí. Některé zdroje z místa uvádějí, že mezi mrtvými jsou čtyři Češi a jeden Rus. Dva lidé měli být navíc těžce zraněni, dvanáct lehce. Mnozí už jsou v bezpečí v základním táboře ve výšce čtyř tisíc metrů.

Horolezci začali stoupat na vrchol údajně 1. srpna. Vedl je "zkušený alpinista". Lavina je zasypala v momentě, kdy se přesunovali z jednoho tábora do druhého.

Konzulova pomoc

První verze vyšetřování nasvědčuje tomu, že masa sněhu, ledu a kamení zasáhla jen česko - ruskou skupinu.

Záchranné práce ztěžuje vedle nepříliš dobrého počasí také špatně přístupný terén. Na místo se lze dostat jen letecky.

Podle zpráv Radiožurnálu do oblasti směřuje český honorární konzul Igor Oniščenko, který bude hledat řešení, jak nejlépe postiženým a jejich rodinám pomoci.

Čest horolezců

Zdolání Chan Tengri (v překladu Král duchů) v pohoří Ťan-Šan patřilo kdysi ke cti sovětských horolezců. Hora, třetí nejvyšší v zemi, je vysoká 6 995 metrů.

Tragédie Čechů v asijských horách

  • červenec 1994: z přírodovědecké expedice k termálním pramenům na Sajanském hřbetu u Bajkalu v Rusku se nevrátil Pavel Reiss (25) z Teplic. Nebyl stále nalezen.
  • 23. července 1996: kavkazský Elbrus se vydal zdolat Vít Bulín  (20) z Prahy, od září 1996 je pohřešovaný.
  • 20. srpna 2002: český horolezec zahynul a další dva byli vážně zraněni při pádu ze skalní stěny, kterou se pokoušeli zdolat na území Kabardinsko-Balkarské republiky na ruském severním Kavkaze. Horolezci přehodili lano přes starý hák ve skále a ten se pod jejich vahou ulomil. Následoval pád tří horolezců do dvacetimetrové hloubky.
  • 5. listopadu 1997: trekkingový okruh nad sedlem Thorung La u himálajské hory Annapurna ve výšce 5413 metrů se stal osudným českému horolezci Jindřichovi Martišovi.
  • 17. července 2003: na kavkazském Elbrusu zahynuli čtyři čeští vysokohorští turisté. Stan se zmrzlými alpinisty objevili záchranáři na severní straně západního vrcholku Elbrusu.
  • 5. srpna 2003: ministerstvo zahraničí oznámilo, že v Tádžikistánu zahynul při výstupu v pohoří Pamíru český horolezec.
  • 6. srpna 2003: skupina 20 českých horolezců se na Kamčatce dostala do problémů, přičemž jeden její člen utrpěl vážná poranění hlavy, zemřel. Skupina se pokoušela o výstup na sopku Ključevskaja.
  • 5. srpna 2004: pět českých horolezců a jeden Rus zahynulo v lavině, která se utrhla v horách v Kyrgyzstánu. Další Čech utrpěl zranění.

Zdroj ČTK

Kyrgyzstán, který je z 90 procent pokryt horami, se snaží turismus v oblasti podporovat, mimo jiné výstavbou silnic v dosud nepřístupných regiónech. Z pohledu státní kasy totiž cizinci představují vítaný zdroj příjmu valut.

Související témata:

Výběr článků

Načítám