Hlavní obsah

Kyjev bojuje jen o peníze a proti civilistům, komentuje Zacharovová ústup Ukrajinců z Avdijivky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svérázný komentář zveřejnila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marja Zacharovová ke stažení ukrajinských sil ze zničeného města Avdijivka, k němuž Kyjev přikročil v noci na sobotu. Prohlásila, že Ukrajinci „umí bojovat jen za peníze a pouze proti civilistům“.

Foto: ČTK/AP

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová

Článek

Zacharovová tím reagovala na výrok ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na bezpečnostní konferenci v Mnichově, že ozbrojené síly jeho země vyklidily Avdijivku za účelem záchrany životů ukrajinských vojáků.

„Ne, proto to nebylo,“ uvedla Zacharovová na sociální síti Telegram. „Bylo to proto, že prezident Zelenskyj a jeho gang umí ,bojovat‘ jen proti civilistům a o spoustu peněz, které přijdou přímo do jejich kapsy. Na ničem jiném jim nezáleží,“ dodala mluvčí, jejíž země už bezmála dva roky vede proti Ukrajině útočnou válku, do níž zapojuje i žoldnéře a během níž opakovaně zasahuje civilní cíle.

Nebojte se vojenské porážky Putina, vyzval Zelenskyj Západ

Zahraniční

Vrchní velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj v noci na sobotu oznámil stažení svých jednotek z Avdijivky s cílem vyhnout se ruskému obklíčení a uchránit životy vojáků. Syrskyj uvedl, že ukrajinské síly zaujmou u města postavení na výhodnějších liniích.

Mapy Institutu pro studium války (ISW) zachycující situaci na bojišti už delší dobu ukazovaly složitou pozici Ukrajinců bránících pozice v Avdijivce, kdy čelili invazní armádě ze tří stran.

Foto: ISW

Situace u Avdijivky před stažením Ukrajinců na mapě Institutu pro studium války (ISW). Červená barva označuje Rusy kontrolované území, žlutá ruský postup a modrá zisky Ukrajinců.

Poradce šéfa ruské okupační správy Doněcké oblasti Igor Kimakovskij tvrdí, že ukrajinská armáda při stahování ztratila několik stovek vojáků a že část jednotek zůstává v „palebném pytli“.

„Pokoušejí se stáhnout své jednotky z okolí Doněcku (Avdijivka je nedaleko tohoto města - pozn. red). Z obklíčení se ale nelze dostat beze ztrát, jak čekali. Za necelý den podle nejkonzervativnějších odhadů ztráty ozbrojených formací Ukrajiny přesáhly tři sta lidí a toto číslo není konečné,“ řekl Kimakovskij podle agentury TASS. Tvrzení nelze ověřit.

Změna na frontě. Ukrajinci se stáhli z Avdijivky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám