Hlavní obsah

Změna na frontě. Ukrajinci se stáhli z Avdijivky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinské jednotky se stáhly z Avdijivky, aby nebyly obklíčeny, uvedl velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj. Je to největší změna na frontě od května 2023, kdy Rusové po dlouhých krvavých bojích dobyli Bachmut.

Foto: ISW

Situace u Avdijivky před stažením Ukrajinců na mapě Institutu pro studium války (ISW). Červeně je vyznačené území pod kontrolou ruských okupantů, žlutě jejich postup, modré jsou zisky Ukrajinců

Článek

Syrskyj uvedl, že se ke stažení rozhodl na základě operační situace kolem Avdijivky.

„Abych se vyhnul obklíčení a zachoval životy a zdraví vojáků, rozhodl jsem se stáhnout naše jednotky z města a přesunout se do obrany na výhodnějších liniích,“ uvedl Syrskyj podle agentury Unian.

Poznamenal, že ukrajinští obránci důstojně splnili svou vojenskou povinnost. „Dělali vše pro to, aby zničili nejlepší ruské vojenské jednotky, způsobili nepříteli značné ztráty na živé síle i technice,“ napsal také a vyjádřil přesvědčení, že se ukrajinské jednotky do tohoto města vrátí.

U Avdijivky zemřel Čech

Domácí

O Avdijivku Ukrajinci několik měsíců sváděli tvrdé boje. To, že zřejmě padne do ruských rukou, naznačil už v pátek velitel uskupení ukrajinských sil generál Oleksandr Tarnavskyj, když informoval o stažení z opevněné pozice na jihovýchodě města.

To spolu s dalšími zprávami z místa podle deníku Ukrajinska pravda ukazovalo na to, že se ukrajinské jednotky po měsících bojů stahují postupně z celé Avdijivky, která je prakticky kompletně zničená.

Tarnavskyj nově na Telegramu označil rozhodnutí o stažení za situace, kdy nepřítel postupuje přes mrtvoly vlastních vojáků, má desetinásobnou přesilu a pokračuje neustálým bombardováním, za „jediné správné řešení“. Vojáci podle něj už zahájili obranu na nově určených liniích.

Zdevastované ukrajinské město AvdijivkaVideo: Reuters

Možný pád Avdijivky zmiňoval dříve i mluvčí americké Národní bezpečnostní rady John Kirby. I on uváděl, že Rusko posílá jednu vlnu za druhou do útoku na ukrajinské pozice a že ruské síly počtem převyšují ukrajinské obránce.

„Avdijivce hrozí, že padne pod ruskou kontrolu, protože ukrajinským silám dochází dělostřelecká munice,“ varoval podle BBC Kirby a zkritizoval Kongres, že váhá se schválením další pomoci Kyjevu.

Avdijivka představovala pro Rusy hrozbu, protože se z ní dá ostřelovat okupovaný Doněck a klíčový železniční uzel Jasynuvata. Velký strategický význam však nemá, neotevírá cestu k dalšímu postupu Rusů. Její význam je spíše symbolický a propagandistický.

Ukrajincům může také stažení vojáků uvolnit ruce, protože by bránili kratší úsek fronty.

Něco dobyli, ale na jaře jim dojde dech. A pak nastoupíme my, řekl šéf ukrajinské rozvědky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám