Hlavní obsah

Kvůli vlně atentátů přiletěla do Iráku Riceová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/IRBÍL

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová v dopoledne přiletěla na nečekanou návštěvu Iráku. Ráno přistála v kurdském Irbílu na severu země, kam ji dopravil vojenský transportní letoun C-17 startující z Kataru. Návštěva byla do posledních okamžiků tajena a vědělo o ní jen několik osob.

Článek

Po přistání v Irbílu odletěla vrtulníkem na setkání s předákem Demokratické strany Kurdistánu Masúdem Barzáním. Později bude jednat v Bagdádu s novou vládou včetně jejího premiéra Džaafárího.

"Těšila jsem, že najdu nějaký čas na návštěvu Iráku, a chtěla jsem to udělat po nástupu nové vlády." uvedla pro příletu Riceová, která je prvním vysokým americkým představitelem na návštěvě Iráku po utvoření nové vlády vzešlé z voleb 30. ledna.

Americká ministryně chce v Iráku hovořit o způsobech, jak podpořit politický proces ve snaze potlačit povstání, které si za poslední dva týdny vyžádalo přes 400 obětí.

Politické řešení vlny násilí

"Povstání je násilné, ale potlačuje se nejen vojenskými prostředky - porazíte je i tím, že máte silnou politickou alternativu," řekla novinářům, kteří s ní cestovali. "Iráčané se nyní budou muset více snažit, aby lidem ukázali, že politický vývoj je odpovědí pro irácký lid."

Míní se proto zabývat i otázkou většího zapojení sunnitů, kteří volby bojkotovali, chce kvůli tomu jednat i ohledně složení výboru, který připravuje novu ústavu  "Myslím si, že složení výboru je něco, co bych chtěla probrat s vedením, aby zajistil podíl všech Iráčanů včetně sunnitů."

Nová vláda se potýká s nebývalou vlnou násilí. Od jejích nástupu při atentátech zemřelo přes 430 Iráčanů a dvacet Američanů.

Dva atentáty v Bákubě

Čtyři lidé přišli v neděli o život a 37 bylo zraněno při dvou sebevražedných atentátech v iráckém městě Bákuba. Cílem prvního byl konvoj guvernéra provincie Dijála Rašída Hamída Džaváda. Sebevražedný atentátník vyhodil při průjezdu konvoje do povětří automobil, dva lidi zranil, ale guvernér vyvázl nezraněn.

Tragičtější následky měl následující útok o 500 metrů dál v centru města plném lidí. Útočník s výbušninami na těle, se odpálil na prostranství, kde je sídlo soudu, policie a berního úřadu. Podle ředitele místní nemocnice byli zatím zjištěni čtyři mrtví a do nemocnice bylo přivezeno 37 zraněných lidí.

Neznámí útočníci v neděli v bagdádské čtvrti Al-Ghazalíja zastřelili z projíždějícího auta dva zaměstnance ministerstva průmyslu. Iráčtí povstalci pravidelně útočí na vládní budovy a vládní úředníky ve snaze ochromit správu země.

Irácká policie v neděli oznámila, že nalezla 13 zastřelených mužů v bagdádské čtvrti Sadr. "Obyvatelé čtvrti nám telefonovali a řekli, že dnes ráno přijel na smetišti nákladní vůz a nechal tam mrtvá těla. Můžeme to potvrdit," řekl představitel bagdádské policie. Mrtví byli muži s plnovousy a spoutanýma rukama.  Nedaleko odtud bylo nedávno nalezeno 14 mrtvol.

V Iskandaríji jižně od Bagdádu v neděli lidé našli jedenáct těl. Čtyři z nich byla bez hlav a tři mrtví byli iráčtí vojáci.

Související témata:

Související články

Přes dvacet mrtvých v Bagdádu

Při atentátech v Bagdádu zemřeli ve čtvrtek ráno nejméně 23 lidé. K útokům došlo den po vraždném atentátu v severoiráckém Irbílu, který si vyžádal na 60...

Další atentát v Iráku: sedm mrtvých

Nejméně sedm iráckých policistů zemřelo v pátek ráno při bombovém útoku u severoiráckého Tikrítu. Původně se mluvilo až o devíti mrtvých. Zraněno bylo dalších...

Výběr článků

Načítám