Hlavní obsah

Ansar Sunna odpovědná za 60 mrtvých v iráckém Irbílu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácká militantní skupina Ansar Sunna se přihlásila k sebevražednému pumovému útoku, při němž ve středu v Irbílu zahynulo až 60 lidí a dalších 150 bylo zraněno. Pachatel nechal nálož explodovat uprostřed zájemců o práci u policie.

Článek

"Tato operace je reakcí na naše bratry, kteří jsou mučeni ve vašich věznicích... a na síly nevěřících pešmergů, kteří se přidali ke křižákům a otravují muslimy," uvádí skupina v prohlášení zveřejněném na svých internetových stránkách.

Autenticita prohlášení zatím nemohla být ověřena.

Skupina Ansar Sunna, která patří k teroristické síti al-Kajdá, se za poslední rok přihlásila ke stovkám pumových a ozbrojených útoků na irácké i americké cíle v Iráku včetně desítek únosů převážně cizinců.

Atentát uprostřed rekrutů

Pachatel nechal nálož explodovat uprostřed zájemců o práci u policie. Podle prvních zpráv přijel mezi dav v automobilu. Tisková agentura Reuters uvádí, že mrtvých je zatím 60.

Policejní rekruti jsou v Iráku velmi častým cílem radikálů. Ti je považují za kolaboranty, kteří slouží koaličním vojskům pod vedením Spojených států. Jen v dubnu během dvou útoků v Irbílu zemřela 101 osoba.

Město leží zhruba 350 kilometrů severně od Bagdádu a je součástí území spravovaných Kurdy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám