Hlavní obsah

Kuba odmítla návrat na černou listinu USA. Je na ní kvůli Kolumbii

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi jiným bouřlivým děním v USA téměř zanikl krok Washingtonu z poloviny května, který signalizuje, že ochlazování vztahů s Havanou dál eskaluje. Kuba se poprvé od roku 2015 ocitla na americkém seznamu zemí, které plně nespolupracují v boji proti terorismu, a ocitla se tak po boku Íránu, Severní Koreje, Sýrie či Venezuely.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Havana. Ilustrační foto.

Článek

Hlavní důvod? Přítomnost vyjednavačů z kolumbijské Národní osvobozenecké armády (ELN). Členové guerilly na karibský ostrov přicestovali v roce 2017, aby tam jednali se zástupci kolumbijské vlády, zpátky se už ale nevrátili.

Konzervativní prezident Iván Duque, jenž je spojencem USA, přerušil veškeré kontakty poté, co bombový útok v kolumbijské metropoli Bogotě v lednu 2019 zabil 22 kadetů policejní akademie. K úderu se přihlásila ELN a Duque se pomocí tvrdé diplomatické ofenzivy snaží přimět Kubu, aby představitele guerilly vydala k trestnímu stíhání.

Havana to ale odmítá s odkazem na protokol, který byl podepsán už na začátku jednání.

Kuba pomáhá s virem i bohatým

Koronavirus

„Ten stanoví bezpečný návrat delegace guerilly do Kolumbie v případě přerušení dialogu,“ argumentuje kubánská diplomacie. Odmítla také, že by s USA na potírání terorismu dosud nespolupracovala, a naopak vyčetla Washingtonu, že historicky v důsledku „státního terorismu“ USA v zemi zahynulo bezmála 3500 Kubánců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám