Hlavní obsah

Putin se snaží zastrašit NATO, Bělorusko si bere jako jaderné rukojmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko používá Bělorusko jako své rukojmí s jadernými zbraněmi. Myslí si to tajemník Rady národní bezpečnosti Oleksij Danilov. Prohlášení učinil v reakci na sobotní oznámení Vladimira Putina, který řekl, že Bělorusko se s Ruskem domluvilo na rozmístění jaderných zbraní na běloruském území.

Foto: Profimedia.cz

Putin s Lukašenkem vystupují společně dlouhodobě. Třeba i na hokeji

Článek

Sobotní prohlášení ruského diktátora Vladimira Putina o rozmístění jaderných zbraní na běloruském území přibližuje podle Oleksije Danilova zemi k destabilizaci.

„Putinovo prohlášení o umístění taktických jaderných zbraní v Bělorusku – krok k vnitřní destabilizaci země – maximalizuje míru negativního vnímání a veřejného odmítání Ruska a Putina v běloruské společnosti… Kreml si vzal Bělorusko jako jaderné rukojmí, “ uvedl Danilov v prohlášení, které citovala Ukrajinská pravda.

Rusko včera oznámilo, že se chystá v Bělorusku umístit taktické jaderné zbraně. Vladimir Putin uvedl, že Moskva tímto krokem neporuší žádné dohody o nešíření jaderných zbraní. O rozmístění jaderných zbraní v Bělorusku prý běloruský vůdce Alexandr Lukašenko uvažoval už dlouho.

Důvodem pro rozhodnutí umístit tyto zbraně v sousední zemi, která hraničí mimo jiné s Polskem a Ukrajinou, bylo podle Putina britské oznámení o tom, že Londýn začne Ukrajině dodávat protitankové náboje z ochuzeného uranu.

Americké ministerstvo obrany na prohlášení o rozmístění jaderných zbraní reagovalo prohlášením, že situaci bude monitorovat.

„Nezaznamenali jsme žádný důvod k úpravě vlastního strategického jaderného postoje ani žádné náznaky, že by se Rusko chystalo použít jadernou zbraň. Jsme i nadále odhodláni podporovat kolektivní obranu aliance NATO,“ uvedl zástupce ministerstva obrany.

„Je to součást Putinovy hry, kterou se snaží zastrašit NATO…,“ řekl k situaci Hans Kristensen, ředitel projektu jaderných informací ve Federaci amerických vědců.

Kim Čong-un se chlubí podvodním dronem, který vyvolá radioaktivní tsunami

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám