Hlavní obsah

Kim Čong-un se chlubí podvodním dronem, který vyvolá radioaktivní tsunami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Severní Korea otestovala útočný podvodní dron, který je podle ní schopný nést jadernou hlavici a vyvolá „radioaktivní tsunami“, uvádí televize Sky News. Zbraň se testovala 59 hodin a severokorejský diktátor Kim Čong-un je s výsledky velmi spokojen, uvádí televize s odvoláním na severokorejskou agenturu KCNA.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Severní Korea testovala podvodní dron, který dokáže vyvolat jadernou tsunami

Článek

Zkouška jaderného dronu se uskutečnila u pobřeží v provincii Jižní Hamgjong. Dron se pohyboval pod vodou v hloubce 80 až 150 metrů přes 59 hodin, než byla odpálena hlavice ve vodách u východního pobřeží země, uvádí televize Sky News.

Podvodní drony jsou určeny k plíživým útokům v nepřátelských vodách, k ničení námořních úderných skupin a také velkých přístavů. Po podvodní explozi se vytvoří radioaktivní vlna. „Tento jaderný podvodní útočný dron může být nasazen na jakémkoli pobřeží a v jakémkoli přístavu nebo může být na akci tažen lodí,“ uvedla severokorejská agentura.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Na test podvodního dronu osobně dohlížel Kim Čong-un

Testovány byly také čtyři „strategické střely s plochou dráhou letu“.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Fotografie, kterou poskytla Severní Korea. Má na ní být zachycen podvodní dron

Letos už Severní Korea odpálila několik desítek raket, loni jich bylo rekordních více než 70, včetně mezikontinentálních balistických střel schopných dosáhnout americké pevniny. Američtí a jihokorejští představitelé i proto varovali, že se komunistická země může připravovat na první jaderný test od roku 2017.

Připravte se kdykoliv na jaderný útok, varuje Kim

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám