Hlavní obsah

Koronavirové restrikce v USA po třech letech končí, u hranic se shromažďují migranti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden po třech letech zrušil koronavirová opatření. Kvůli nastalé situaci se očekává další migrační krize. Na jihu země u hranic s Mexikem čekají už nyní desetitisíce migrantů, kteří se chtějí dostat do Spojených států.

Na zrušení koronavirových opatření čekají na mexicko-amerických hranicích desetitisíce migrantů.Video: Reuters

 
Článek

V úterý Biden oznámil zrušení koronavirových opatření, které vejde v platnost ve čtvrtek 11. května v 23:59 místního času (05:59 SELČ). Opatření obsahovala například povinné očkování pro federální zaměstnance a zahraniční turisty.

„Dál monitorujeme situaci kolem covidu-19 a výskyt virových variant a máme nástroje na to, abychom odhalili možný výskyt podstatných nových variant a reagovali na něj,“ uvedl prezident ve svém rozhodnutí o zrušení povinného očkování.

Podle deníku New York Times se spolu se zrušením opatření očekává nová migrační vlna na jihu země. Spojené státy se připravují na příchod desítek tisíc migrantů. Biden v úterý připustil, že situace bude po zrušení opatření možná trochu chaotická.

Tři texaská města v čele s El Pasem dokonce vyhlásila stav nouze.

Foto: Stringer, Reuters

Migranti se shromažďují podél hranice USA s Mexikem poblíž El Pasa

Čína pootevřela dveře turistům. Nebude vyžadovat PCR test, jen antigenní

Zahraniční

V pátek obnoví pohraniční úředníci imigrační systém, na kterém se ale projeví tři roky zadržovaná poptávka. V mexickém Ciudad Juárez (u El Pasa) je shromážděno asi 35 tisíc migrantů, dalších 15 tisíc v Tijuaně a tisíce dalších jinde na mexické straně dva tisíce kilometrů dlouhé hranice.

Podle „Hlavy 42“, která platila od března 2020, bylo mnoho osob překračujících hranice rychle vyhoštěno do Mexika bez možnosti znovu požádat o azyl. Tehdejší prezident Donald Trump totiž využil možnosti tyto lidi vyhostit kvůli možné nákaze přenosnou nemocí - koronavirem.

USA ve středu zavedly nařízení, že migranti mají nárok na žádost o azyl, pouze pokud předtím neprošli jinými zeměmi, kde o azyl zažádali, a pokud se nepokoušeli hranice překročit ilegálně.

Německo chystá obnovení kontrol na hranicích

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám