Hlavní obsah

Konzervativní Rada dohlížitelů v Íránu ustoupila

Novinky, ČTK, IRNA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Íránská konzervativní Rada dohlížitelů v pátek oznámila, že zrušila vyloučení zhruba třetiny kandidátů, jimž původně nechtěla dovolit účast v parlamentních volbách. "Více než 1160 kandidátů bylo vráceno na seznamy," píše se v prohlášení dvanáctičlenné Rady dohlížitelů, která má zajistit dodržování ústavy.

Foto: Jiří Zerzoň
Článek

Rada  původně vyškrtla 3605 z 8157 kandidátů. Mezi vyřazenými bylo i 84 současných poslanců, vesměs šlo  o umírněné duchovní a liberály, kteří stojí za prezidentem Chátamím.

Nevolená Rada dohlížitelů, kterou tvoří šest duchovních - znalců islámské legislativy - a šest expertů na obecné právo, čelila velkému tlaku. Íránská reformistická strana Islámská iránská fronta účasti IIPF hrozila tento týden bojkotem voleb, protože vyřazeno bylo 2000 jejích kandidátů. Pět ministrů íránské vlády a čtyři viceprezidenti 14 . ledna pohrozili, že odstoupí v případě, že se nepodaří vyřešit krizi vyvolanou vyškrtnutím kandidátů a už 11. ledna ohlásilo všech 27 guvernérů jednotlivých provincích, že v tom případě složí svou funkci. Protestovali i studenti.

Stovky uchazečů o poslanecké křeslo vyřadila Rada s odůvodněním, že mají kriminální minulost či nevykazují dostatek loajality k islámskému zřízení země. Mezi jiným také Zahru Ešraghíovou, což je vnučka zakladatele Islámské republiky ájatolláha Rúholláha Chomejního. Promovaná filozofka, která je zastánkyní islámu s lidskou tváří,  bojovat v Teheránu, je manželkou místopředsedy parlamentu a prezidentova bratra Mohammada Rezá Chátamího, který byl rovněž vyřazen.

V íránském parlamentu mají od minulých voleb v roce 2000 většinu reformátoři.

V rukou konzervativních duchovních zůstaly soudy, armáda a právě rada dohlížitelů. Reformátoři, mezi něž se řadí i Chátamí, se domnívají, že rada seškrtáním seznamů předem zajišťuje vítězství konzervativních kandidátů.

Reklama

Související témata:

Související články

Íránská vláda hrozí demisí

Pět ministrů íránské vlády a čtyři viceprezidenti odstoupí v případě, že se nepodaří vyřešit krizi vyvolanou diskvalifikací více než 2000 kandidátů pro únorové...

Výběr článků

Načítám