Hlavní obsah

Konference vybrala na pomoc Sýrii 160 miliard korun

Brusel

Na mezinárodní dárcovské konferenci se dnes vybralo 6,4 miliardy eur (160 miliard korun) pro Sýrii a sousední státy, které přijímají syrské uprchlíky. Vybraná částka lehce převyšuje sumu, na kterou OSN cílilo. Válka v Sýrii trvá už více než deset let, v Bruselu se konference konala po šesté, informovala agentura Reuters.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Šéf zahraničí EU Josep Borrell na dárcovské konferenci pro Sýrii

Článek

„Nezapomínáme na syrský lid a situaci v Sýrii,“ uvedl šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell. „Sýrie a utrpení jejího lidu už není nutně v centru pozornosti. Po jedenácti letech je tu určitá únava,“ připustil.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell v diskuzi s iráckým ministrem zahraničí Fuadem Husseinem na dárcovské konferenci pro Sýrii

Prakticky všichni Syřané žijí v chudobě, řekl Borrell. Vnitřně vysídlených je 6,9 milionu Syřanů. Za hranice jich uprchlo dalších 6,5 milionu, z toho naprostá většina zůstala v sousedních zemích. Také oni dostanou část dnes přislíbených peněz.

Za stínání hlav, mučení a únosy vyfasoval islamista doživotí

Amerika

Na konferenci se sešli představitelé 55 států a 22 mezinárodních organizací. Chybělo Rusko, které nebylo pozváno kvůli svému napadení Ukrajiny. „Rusko nebylo pozváno, protože zveme jen ty partnery, kteří mají skutečný a reálný zájem přispět ke světovému míru,“ řekl Borrell. Rusko je v regionu klíčovým partnerem režimu syrského prezidenta Bašára Asada.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám