Hlavní obsah

Za stínání hlav, mučení a únosy vyfasoval islamista doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Bývalý britský občan Alexanda Kotey ze skupiny přezdívané The Beatles dostal u soudu ve Spojených státech doživotní trest za činnost v teroristické organizaci Islámský stát (IS). Loni v září se osmatřicetiletý Kotey přiznal k osmi trestným činům včetně únosů a stínání hlav rukojmích v Sýrii, uvedla stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Alexanda Kotey

Článek

Soudce Thomas Selby Ellis popsal Koteyho jednání jako „ohavné, násilné a nelidské“. O jeho obětech soudce hovořil jako o „vojácích dobra“.

„Země oslavují hrdiny a my bychom měli oslavovat tyto osoby, které prokázaly odvahu, cílevědomost a soucit za těch nejtěžších okolností,“ řekl na adresu obětí soudce Ellis.

Odsouzený podle BBC po vynesení výše trestu neprojevil žádné emoce.

Džihádista Ringo se vyhne smrti. Přiznal se ke členství v IS a mučení Američanů

Amerika

Čtyřčlenná skupina radikálních příslušníků IS, jejíž byl Alexanda Kotey součástí, stojí za vraždami západních novinářů včetně Američanů Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa, humanitárních pracovníků Kayly Muellerové a Petera Kassiga a syrských vojáků z let 2014 a 2015.

Kvůli britským přízvukům se skupině radikálů přezdívalo podle slavné britské kapely The Beatles.

Kotey byl zadržen v Iráku americkou armádou v roce 2018 a následně převezen do USA před soud.

Dva britské džihádisty ze skupiny IS zvané Beatles obvinili z terorismu

Amerika

Později uzavřel dohodu s americkou vládou, že jí poskytne veškeré informace o svých aktivitách v Sýrii a slíbil plnou spolupráci.

To zahrnovalo i setkání s pozůstalými po obětech, jež zemřely jeho rukou, pokud o to požádají.

Reklama

Výběr článků

Načítám