Hlavní obsah

Koalice ovládá skoro celou Fallúdžu, prudké boje v Mosúlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FALLÚDŽA

Mluvčí americké námořní pěchoty v pátek ráno oznámil, že koaliční jednoty ovládají skoro celou Fallúdžu. "Kontrolujeme město ve smyslu, že jsme přítomni, ale jeho zabezpečení si ještě vyžádá určitý čas," prohlásil mluvčí Lyle Gilbert. Nebyl s to upřesnit, jak dlouhou dobu. Američané bombardovali Mosúl, kde se rozhořely prudké boje.

Foto: Martin Tlustý

Bleskový průlez oknem trénují hasiči během života mnohokrát, často přítomní profíci tímto oknem zpravidla doslova prolétnou.

Článek

Vzbouřenci v pátek vystupňovali boj proti koaličním jednotkám v severoiráckém Mosulu. Podle agentury AP se nejspíš snaží otevřít druhou frontu, aby se snížil tlak na Fallúdžu. Guvernér Mosúlu požádal Bagdád o rychlé posily. Vzbouřenci stejně jako ve čtvrtek zaútočili na policejní stanice a také proti některým úřadům, včetně sídla místních Kurdů v centru. V pouličním boji v severní části třetího největšího města v zemi údajně vládní síly zastřelily  šest rebelů.

Na internetových stránkách islamistů se objevila vpátek nahrávka hlasu jordánského teroristy Zarkávího. Vyzývá rebely ve Fallúdži, aby vytrvali v odporu.

Boje ve Fallúdži

V bojích o Fallúdžu bylo podle čtvrteční zprávy zabito 18 příslušníků US Marines a 5 Iráčanů, zraněno bylo 178 Američanů a 34 Iráčané. Koalice hlásí, že bylo zabito 500 až 600 vzbouřenců.

"Počet obětí neznáme, ale nemáme pochybnosti o tom, že byly zabity stovky povstalců," řekl americký ministr obrany Donald Rumsfeld. Uvedl, že přesnější počet obětí bojů bude možno vyčíslit až po jejich ukončení: "Jsem přesvědčen o tom, že operaci úspěšně ukončíme."O délce akce odmítl spekulovat, podle plánů má v pondělí večer zahájená operace skončit v sobotu.

Mimo kontrolu zůstává jih města podél hlavní silnice spojující východ se západem, odkud zbylí rebelové prý nemají kam utéci. Jsou údajně zatlačeni do kapsy. "Nemohou jít na sever, protože tam jsme my. Nemohou jít na západ, protože tam je řeka Eufrat a nemohou jít na východ, kde jsme také silně přítomni. Jsou tak zatlačeni na jih. Pokud se pokusí odtud odejít dále na jih, už na ně čekáme," shrnul situaci důstojník Roy Meek. Poznamenal, že sporadické přestřelky pokračují i v již obsazených čtvrtích včetně centra města.

Osvobozen syrský rukojmí

Ve čtvrtek američtí vojáci osvobodili v Iráku syrského rukojmího. Šlo o řidiče, který byl 20. srpna zajat spolu se dvěma francouzskými novináři. Syřan však nemohl o jejich osudu nic říci, byl od George Malbrunota a Christiana Chesnota oddělen před měsícem. Při prohledávání města byla nalezeny mučírny a místa, kde byli drženi a popravování rukojmí. [celý článek]

Postup centrem města

Američané už ve čtvrtek hlásili, že ovládají 75 procent města, ovšem jeden z místních obyvatel jejich tvrzení korigoval: "Polovina města je ovládána Američany."

Během čtvrtého dne bojů odpor povstalců zesílil. Příslušníci americké námořní pěchoty, kteří se snažili postupovat na jih města, se v jeho centru dostali pod palbu a zapletli se do těžkých pouličních bojů. Generálmajor Richard Natonski obvinil povstalce, že používají mešity a školy jako skladiště zbraní, přičemž z minaretů ostřelují koaliční jednotky.

V bojích byly zasaženy palbou z ručních zbraní dva bitevní vrtulníky Cobra. Jejich posádky se podařilo zachránit. Jeden z příslušníků americké námořní pěchoty vyjádřil obavy, že se povstalci mohou přeskupit.

Franks: Američané zůstanou v Iráku další rok až tři

Útok na Fallúdžu schválil i bývalý velitel jednotek v Afghánistánu a Iráku penzionovaný generál Tommy Franks: "Fallúdža neznamená, že problémy v Iráku skončily,  ale je to začátek konce problémů v Iráku."  Podle něj však Američané budou muset v zemi zůstat ještě další rok až tři: "Jsme v Iráku druhým rokem,  takže si myslím, že ještě jeden až tři roky budeme pomáhat Iráčanům budovat vlastní sily."

Představitelé Pentagonu odmítají sdělovat jakýkoli časový harmonogram války či přítomnosti amerických sil v Iráku.

Honduraský prezident Ricardo Maduro Joest ve čtvrtek vyloučil, že by jeho země mohla znovu poslat vojáky do Iráku v rámci nynější mezinárodní koalice.  Honduraští vojáci by se do Iráku vrátili pouze v případě,  že by Rada bezpečnosti OSN rozhodla o umístění mezinárodních mírových sil v této blízkovýchodní zemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám