Hlavní obsah

Únosci prodloužili Francii ultimátum o 24 hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Únosci dvou fancouzských novinářů prodloužili v pondělí večer SELČ ultimátum francouzské vládě o 24 hodin. Požadují od ní, aby mj. zrušila zákon, který zakazuje nošení muslimských šátků na školách. Oznámili to na videozáznamu, který odvysílala televize Al-Džazíra. Novináři na něm vyjádřili obavu, že by brzy mohli být zabiti.

Foto: Jana Vančatová

Litevské Delfinárium v Klajpedě bylo otevřeno v roce 1994, zpočátku se orientovalo především na představení s delfíny

Článek

Zvláštní zpravodaj listu Le Figaro Georges Malbrunot a zpravodaj rozhlasové stanice RFI Christian Chesnot na videozáznamu také vyzvali Francouze, aby demonstrovali proti zákonu a přesvědčili vládu zákon zrušit.

Vládní mluvčí Jean-Francopis Cope ale v pondělí řekl, že vláda nepřistoupí na požadavek únosců, mj. zrušení kontroverzního zákazu nošení šátků ve školách a veřejných budovách. Ultimátum mělo vypršet v pondělí večer.

"Zákon bude prosazen do praxe," uvedl Cope. Opatření má vstoupit v platnost tento čtvrtek, dnem zahájení nového školního roku. Vedle muslimských šátků zapovězuje nošení židovských jarmulek a výrazných křesťanských symbolů, např. křížů.

"O odložení uplatnění zákona se ani neuvažovalo," pokračoval mluvčí.

Diplomatické mise

"Oba novináři, Christian Chesnot a Georges Malbrunot, se vydali do Iráku, aby světu podávali svědectví o skutečné situaci a o těžkých životních podmínkách iráckého lidu... Vyzývám k jejich osvobození ze všech těchto důvodů, a zvlášť proto, že úcta k životu člověka je svatá," uvedl v této souvislosti ministr zahraničí Michel Barnier.

Nevyloučil přitom, že by se kvůli rukojmím mohl osobně vypravit do Bagdádu. Do irácké metropole již dnes dorazil generální tajemník francouzského ministerstva zahraničí Hubert Colin de Verdiére.

Takzvaná Islámská armáda, která novináře unesla, dala Francii na odvolání zákona lhůtu do dnešního večera, jinak prý oba muže zabije. V době vypršení ultimáta jej o den prodloužila. 

Zvláštní zpravodaj listu Le Figaro Georges Malbrunot a zpravodaj rozhlasové stanice RFI Christian Chesnot byli uneseni před deseti dny cestou z Bagdádu do Nadžafu.

Skupina zvaná Islámská armáda minulý týden usmrtila italského novináře Enza Baldoniho.

V Paříži se za účasti významných osobností v podnělí konala manifestace za propuštění rukojmích. Demonstrace před budovou rozhlasu a na esplanádě Trocadéro naproti Eiffelovy věže se zúčastnily zhruba tři tisíce lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám