Hlavní obsah

Klimatická konference COP27 v Egyptě projedná kompenzace chudším zemím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Egyptě začíná konference OSN o změnách klimatu, která usiluje o společný postup v boji proti globálnímu oteplování. Delegáti se v úvodu shodli, že projednají, zda by měly bohaté státy vyplácet kompenzace chudším zemím ohroženým klimatickými změnami, uvedla v neděli agentura Reuters.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Nedělní zahájení klimatické konference COP27 v Egyptě

Článek

Šéfka německé diplomacie Annalena Baerbocková krátce před zahájením akce podtrhla, že omezení růstu globálních teplot je hlavní prioritou.

„Lidstvo směřuje do propasti – k oteplení o více než 2,5 stupně Celsia, které bude mít ničivé dopady na naše životy na jediné planetě, kterou máme,“ citovala nedělní vyjádření německé ministryně zahraničních věcí za Zelené agentura DPA. Baerbocková také uvedla, že v silách světového společenství je podle ní udržet nárůst teplot pod hranicí 1,5 stupně Celsia a že by se na tuto snahu nemělo zapomínat ani v době, kdy na Ukrajině zuří válka.

„Egypt nebude šetřit silami,“ ujistil v neděli při zahajování konference v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch egyptský ministr zahraničí Samí Šukrí.

Klimatická konference COP27 se letos poprvé od roku 2016 koná v Africe. Potrvá dva týdny a očekává se, že se na ni sjede kolem 45 000 účastníků z téměř 200 zemí včetně představitelů Evropské unie, amerického prezidenta Joea Bidena či britského premiéra Rishiho Sunaka. Českou republiku bude zastupovat premiér Petr Fiala.

Klimatická konference OSN se koná každý rok s cílem posoudit plnění závazků o snižování emisí, které mají zabránit katastrofálním následkům oteplování. Už na pařížské konferenci v roce 2015 se političtí lídři zavázali, že se pokusí omezit růst globálních teplot na 1,5 stupně proti předprůmyslové éře. Dosavadní opatření však podle některých hlasů nejsou dostatečná a zdá se, že udržet růst teplot pod stanoveným limitem se nepodaří.

Světová meteorologická organizace (WMO) nedávno varovala, že hranice globálního oteplení o 1,5 stupně by mohla být překročena už do roku 2026.

Do roku 2050 roztají velké ledovce včetně těch v Dolomitech, tvrdí UNESCO

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám