Hlavní obsah

KLDR stupňuje jaderné hrozby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL/NEW YORK

Severokorejská tisková agentura KCNA upřesnila čtvrteční oznámení ministerstva zahraničí, že KLDR ukončila regeneraci vyhořelých palivových tyčí: "Regenerace 8000 vyhořelých palivových tyčí byla s úspěchem dokončena v červnu v rámci obnovy jaderných aktivit určených k mírovému využití."

Foto: Milan Haluška

Letošní vítězkou MISS Karvinsko se stala jednačtyřicetiletá Taťána Piechaczková z Karviné

Článek

Jaderný komplex v Jongbjonu podle zprávy prý "běží v normálním provozu", ale pracoviště, zabývající se regenerací palivových tyčí, je připraveno kdykoli proces obnovit. Severní Korea také informovala o tom, že údajně také přešla na jinou technologii, aby vystupňovala využití extrahovaného plutonia.

Tajemník severokorejského ministerstva zahraničí v interview pro televizi CNN tyto informace zopakoval: "Zpracovali jsme tyče a změnili účel, ke kterému se využívají. Od chvíle, kdy USA hrozí KLDR preventivním jaderným útokem, nám nezůstala jiná alternativa než jaderné zastrašování." Na dotaz, zda a kdy Severní Korea uskuteční už dříve ohlášený test své jaderné zbraně, však tajemník neodpověděl.

K výrobě atomové pumy je potřeba osm kilogramů plutonia, za určitých podmínek dokonce jen dva. Američané odhadují, že Severokorejci mají plutonium na výrobu 12 jaderných hlavic.

Americké pochybnosti

"Je to už potřetí, co nám říkají, že ukončili proces zpracovávání tyčí," uvedl americký ministr zahraničí Colin Powell, "ovšem nemáme žádný důkaz, který by to potvrdil." KLDR neumožňuje inspekci svých jaderných zařízení. "Věřím však, že je to důvod k obavám a myslím si, že by sousedé Severní Koreje měli vyslat Kim Čong Ilovi jasné poselství, že jediným řešením problému je zastavit postup tímto směrem."

Reklama

Související články

USA odmítly slíbit KLDR bezpečnost

USA odmítly požadavek KLDR na uzavření dvoustranné smlouvy o neútočení. Příslib bezpečnosti byl přitom klíčovou podmínkou Pchongjangu, se kterou přišel...

KLDR: nesnažíme se vyrobit atomovou bombu

Severní Korea se nesnaží vyrobit atomové zbraně a chtěla by, aby Korejský poloostrov zůstal bezjadernou zónou. V druhý den šestistranných rozhovorů o jaderném...

Výběr článků

Načítám