Hlavní obsah

KLDR chce prý s Íránem vyvíjet jaderné zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Severní Korea v současné době jedná o vývozu svých balistických raket dlouhého doletu Tepodong-2 do Íránu, s nímž by měla v budoucnu spolupracovat na vývoji jaderných hlavic. Informovala o tom ve středu japonský konzervativní list Sankei šimbun.

Foto: Milan Krčmárik
Článek

KLDR by měla vyvážet do Íránu komponenty a Írán by měl rakety Tepodong sestavovat v továrně poblíž Teheránu, tvrdí deník s odvoláním na nejmenované zdroje.

Jednání prý probíhají

Podle listu hodlá Pchjongjang rovněž vyslat experty, kteří by přímo v Íránu poskytovali rady ohledně raketových technologií. Oba státy zařazené USA do takzvané "osy zla" by měly také společně pracovat na vývoji jaderných hlavic.

Pchjongjang s Teheránem údajně předběžně jednají už téměř rok. Ke konečnému uzavření spolupráce má dojít v polovině letošního října.

Pokud by Írán získal rakety Tepodong-2, které mají dolet přes 6000 kilometrů, byl by schopen zasáhnout cíle v Evropě, upozorňuje mimo jiné list.

Írán vše popírá

Severní Korea čelí v souvislosti se svým jaderným programem značnému mezinárodnímu tlaku. Výsledkem je zatím "pouze" příslib jednání v Pekingu plánovaného na konec srpna či začátek září.

Írán jakékoli zprávy o spolupráci s Pchjongjangem rezolutně popírá. Odmítá také, že by se snažil vyvíjet jaderné zbraně.

Reklama

Výběr článků

Načítám