Hlavní obsah

KLDR: nesnažíme se vyrobit atomovou bombu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Severní Korea se nesnaží vyrobit atomové zbraně a chtěla by, aby Korejský poloostrov zůstal bezjadernou zónou. V druhý den šestistranných rozhovorů o jaderném programu KLDR to v Pekingu prohlásili představitelé Pchongjangu. Američané dnes odmítli další dvoustrannou neformální schůzku s delegáty KLDR, neboť s nimi již jednu měli včera.

Foto: archív Dopravní podnik města České Budějovice

nové autobusy

Článek

Na okraj mezinárodních rozhovorů měli severokorejští delegáti bilaterální schůzku s ruskými představiteli vedenými náměstkem ministra zahraničí Alexandrem Losjukovem.

Agentura ITAR-TASS poté citovala čtvrteční prohlášení Losjukova, že další kolo vyjednávání se očekává do dvou měsíců. "Všichni chápou, že příští kolo vyjednávání se nesmí protahovat," dodal šéf ruské delegace s tím, že i příští rozhovory by se měly uskutečnit v čínském hlavním městě. Losjukov tak nepřímo potvrdil, že probíhající rozhovory pravděpodobně nepřinesou žádný zlom a zůstanou jen jakýmisi konzultacemi mezi účastníky setkání.

USA: s KLDR jsme separátně nejednali

Spojené státy ve čtvrtek popřely, že středeční neformální bilaterální jednání delegátů USA a KLDR na okraj prvního dne rozhovorů o krizi kolem severokorejského jaderného programu v Pekingu byly "separátní bilaterální schůzkou". O dvoustranné jednání s Washingtonem dlouhodobě usiluje Pchjongjang, stejně jako o americký podpis pod dohodou o neútočení.

"Asistent státního tajemníka James Kelly měl neformální výměnu názorů se severokorejskými představiteli v rámci plenární schůzky a na konci dne," řekla k včerejšku mluvčí amerického velvyslanectví v Pekingu. "To nebyla separátní bilaterální schůzka se Severokorejci," dodala.

Japonsko žádalo KLDR o návrat unesených občanů

Japonská a severokorejská delegace se ve čtvrtek sešly na okraj pekingských rozhovorů, aby projednaly otázku japonských občanů unesených tajnou službou do KLDR. Pět z nich se vrátilo, ale bez rodin, které v KLDR mezitím založili. Tokio dnes požadovalo, aby bylo rodinám umožněno se odstěhovat do Japonska.

KLDR před více než půl rokem přiznala, že v 70. a 80. letech unesla 13 japonských občanů, aby učili japonským reáliím severokorejské špióny.

Rozhovory mají vyřešit jadernou krizi

Třídenní rozhovory představitelů Číny, Severní Koreje, Jižní Koreje, USA, Ruska a Japonska mají dosáhnout dohody o tom, aby KLDR odstoupila od pokračování svého jaderného programu.

Krize vypukla loni na podzim, kdy USA obvinily Pchjongjang, že porušil bilaterální dohodu podepsanou v roce 1994 a tajně vyrábí obohacený uran. KLDR existenci tajného jaderného programu nakonec přiznala a poté stáhla svůj podpis z mezinárodního dokumentu o nešíření jaderných zbraní.

Ve středu, v první den rozhovorů, strany vyložily své názory na situaci. Přestože USA dvojstranné jednání s KLDR odmítají, večer došlo ke zhruba půlhodinové neformální schůzce mezi americkými a severokorejskými představiteli.

Reklama

Související články

USA odmítly slíbit KLDR bezpečnost

USA odmítly požadavek KLDR na uzavření dvoustranné smlouvy o neútočení. Příslib bezpečnosti byl přitom klíčovou podmínkou Pchongjangu, se kterou přišel...

Výběr článků

Načítám