Hlavní obsah

KLDR oznámila ochotu diskutovat o jaderné krizi

Novinky, Jaroslav Höffer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL/WASHINGTON

Jižní Korea a USA jsou na dobré cestě k dosažení diplomatického urovnání krize kolem jaderného programu KLDR. Ta dala najevo, že "bude akceptovat multilaterální rozhovory k řešení této otázky," uvedla v pondělí kancelář jihokorejského prezidenta. Reagovala tak na víkendové rozhodnutí Pchjongjangu zmírnit svůj postoj k rozhovorům o této problematice.

Foto: Hrad a zámek Staré Hrady

Bohatý program bude k vidění i v srpnu.

Článek

Jihokorejský ministr pro sjednocení Džong Se-hjum mezitím před parlamentním výborem prohlásil, že Soul počítá se šestistrannými rozhovory, které budou zahrnovat oba korejské státy, USA, Čínu, Japonsko a Rusko. Dal však současně najevo, že přesný formát rozhovorů musí být ještě projednán s USA. Ty totiž původně navrhovaly účast asi deseti zemí, mezi nimi pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN.

Ovzduší pro rozhovory je příznivější

Spor mezi KLDR a USA propukl loni v říjnu po oznámení amerických činitelů, že Severní Korea připustila, že má tajný jaderný program. To je v rozporu s dohodou z roku 1994, v níž se Pchjongjang zavázal, že ukončí jaderný program výměnou za ropu z USA. Již v neděli americký prezident George Bush řekl, že vyhlídky na mnohostranná jednání s cílem ukončit americko-severokorejské rozepře jsou nyní lepší.

KLDR vyzývá USA k "moudré změně"

Po několika měsících rozepří přišla změna v sobotu, když mluvčí severokorejského ministerstva zahraničí oznámil, že KLDR nebude trvat na nějaké určité formě rozhovorů. Podmínkou pro to však je, že Washington bude ve své politice vůči KLDR připraven " k moudré změně".

Až dosud požadoval Pchjongjang výhradně přímé rozhovory s USA. Vytýkal také Washingtonu, že po válce v Iráku chce napadnout sever Korejského poloostrova. "Myslím, že by lidé měli vědět, že to s prevencí proti nešíření zbraní hromadného ničení myslíme vážně a že každá situace vyžaduje jinou reakci," řekl Bush novinářům.

Irák Koreu zřejmě poučil

Bezpečnostní poradce jihokorejského prezidenta Ra Čong-il dnes konstatoval, že na změnu pozice KLDR měla patrně vliv válka v Iráku. Válka změnila geopolitickou situaci, prohlásil Ra. Flexibilnější postoj KLDR pramení patrně z toho, že z mezinárodního hlediska není v nijak výhodné pozici, dodal Ra.

Reklama

Související články

KLDR: v jaderné válce s USA budeme vítězem

Severní Korea by zvítězila v jakékoli jaderné válce se Spojenými státy, a to díky svému důrazu na roli armády ve společnosti. Tuto výhrůžku odvysílal v pondělí...

Výběr článků

Načítám