Hlavní obsah

KLDR: v jaderné válce s USA budeme vítězem

PCHJONGJANG/WASHINGTON

Severní Korea by zvítězila v jakékoli jaderné válce se Spojenými státy, a to díky svému důrazu na roli armády ve společnosti. Tuto výhrůžku odvysílal v pondělí severokorejský rozhlas. USA však hodlají vychloubačnou KLDR potrestat sankcemi, pokud se země urychleně nevzdá jaderného programu.

Foto: Petr Sláma
Článek

 "Vítězství v jaderném konfliktu bude naše a rudá vlajka politiky, která staví armádu na první místo ve společnosti, se bude třepetat ještě mocněji," tvrdil severokorejský státní rozhlas, z něhož citovala jihokorejská tisková agentura Jonhap.

KLDR dává čtvrtinu rozpočtu do armády

Miliónová armáda KLDR je pátá největší na světě - téměř každý dvacátý Severokorejec je členem armády. KLDR podle agentury Reuters utratí ročně údajně až čtvrtinu státního rozpočtu právě na armádní výdaje, přestože v posledních letech musela bojovat se suchem, hladomorem a ekonomickými těžkostmi.

USA chystají sankce

Americký deník The New York Times píše, že sankce, jimiž chtějí USA srazit hřebínek Pchjongjangu, by mohly zahrnovat zastavení vývozu severokorejských zbraní a zablokování peněz, které Severokorejcům zasílají jejich příbuzní a známí žijící v Japonsku. Pentagon připravuje velmi podrobné plány sankcí, uvedl list.

KLDR má odstrašit RB OSN i armáda

První etapou tlaku vůči Pchjongjangu by podle USA mělo být svolání RB OSN v následujících dvou týdnech. RB by měla odsoudit obnovení jaderného programu KLDR. Spojenci USA v Tichomoří jsou přitom proti jakýmkoli sankcím a RB má plné ruce práce s Irákem, poznamenal The New York Times. K tlaku na KLDR mají přispět i velké vojenské manévry, které USA plánují s Jižní Koreou na 4. března až 2. dubna na jihokorejském území.

USA odmítají bilaterální rozhovory

Pchjongjang trvá na tom, že má neshody pouze s Washingtonem, a tedy by měly být řešeny bilaterálními rozhovory. Poradkyně amerického prezidenta pro otázky národní bezpečnosti Condoleezza Riceová však v neděli zopakovala, že USA hodlají jadernou krizi řešit pouze mnohostranným diplomatickým úsilím.

Smyčka se stahuje

Tlak na Severní Koreu se zvýšil poté, co minulou středu Mezinárodní agentura pro atomovou energii postoupila rozhodnutí o situaci kolem KLDR radě bezpečnosti OSN. Ta má pravomoc uvalit na Pchjongjang ekonomické sankce, které hodlá KLDR považovat za vypsání války.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám