Hlavní obsah

Naplňte nádrž a odjeďte. V Kanadě se evakuuje kvůli ohni celé dvacetitisícové město

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Yellowknife

Úřady kanadských Severozápadních teritorií nařídily kvůli požárům evakuaci svého největšího města Yellowknifu, plameny mají dospět k okraji města už v sobotu. Vláda posílá do oblasti evakuační letadla, několik menších sídel již shořelo.

Mohutný lesní požár postupuje ke správnímu středisku Severozápadních teritorií YellowknifuVideo: Reuters

 
Článek

„Bez pořádného deště dosáhnou plameny okraje města do začátku víkendu (…) Zatím je ještě možné se bezpečně evakuovat.“ Tak zhodnotil požární situaci v okolí správního střediska kanadských Severozápadních teritorií, dvacetitisícového Yellowknifu (co do počtu obyvatel je v ČR srovnatelný třeba Mělník či Beroun), provinční ministr životního prostředí Shane Thompson ve středu večer.

Protože déšť není na obzoru, následoval příkaz k řízené evakuaci celého města, která začíná ve čtvrtek 17. srpna po poledni (ve 21 hodin středoevropského letního času). Podle serveru CTV News posílají kanadská vláda, armáda i jednotlivé letecké společnosti do Yellowknifu evakuační letadla a ty občany, kteří se rozhodnou pro odjezd autem, úřady vyzývají, aby naplnili nádrže palivem až po okraj.

Foto: Pat Kane, Reuters

Kolona automobilů na dálnici č. 3 z Yellowknifu ujíždí do bezpečí

„Stojíme všichni při sobě, ale individuální rozhodnutí je nakonec na každém z vás,“ obrátila se na obyvatele premiérka Severozápadních teritorií Caroline Cochraneová. A upozornila, že kdo příkazu k evakuaci neuposlechne, „vystaví se velmi závažnému nebezpečí“.

Na celém řídce osídleném území Severozápadních teritorií platí od úterý stav ohrožení. V uplynulých dnech plameny již zcela zničily několik vesnic a osad, obyvatelé stačili před ohněm včas utéct.

Kouř z kanadských lesních požárů dorazil nad Pyrenejský poloostrov

Zahraniční

Nejhorší požární sezóna v historii

Podle kanadských lesníků i hasičů je letošní léto co do výskytu požáru nejhorší v dosavadní historii. Úřady zatím zaznamenaly více než 5500 ohňů, které zničily souhrnnou plochu 134 000 čtverečních kilometrů, tj. větší, než je plocha Česka a Slovenska dohromady. Průměr za posledních deset let je přitom pouhých 22 000 kilometrů čtverečních.

Experti mezi důvody tohoto nárůstu uvádějí letošní dlouhotrvající sucho, které postihlo severní části Kanady, i postupující klimatické změny. V důsledku rostoucích teplot se požáry „posouvají“ i do vysokých zeměpisných šířek - Yellowknife leží na 62. rovnoběžce.

Požár na Havaji je nejhorší v USA za posledních 100 let. Má už 89 obětí

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám