Hlavní obsah

Každý druhý Němec by bral méně uprchlíků, potvrdil průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý druhý Němec si přeje, aby Spolková republika přijímala méně uprchlíků než v současnosti. Čtyři z pěti podporují návrh, aby se azylové řízení odehrávalo na vnějších hranicích Evropské unie.

Foto: Profimedia.cz

Mnozí z migrantů, kteří pronikají přes Středozemní moře do Itálie, skončí v Německu.

Článek

Vyplývá to z průzkumu ARD DeutschlandTrend, jehož výsledky zveřejnila v pátek televize ARD.

Polovina Němců (50 procent) uvádí, že se bojí, že do Německa přichází příliš běženců; 46 procent s tímto tvrzením nesouhlasí.

Pokud jde o přesun azylového řízení, návrh Evropské komise na azylový a migrační balíček leží na stole od roku 2020, ale jeho realizace zatím ztroskotala na rozdílných postojích členských států.

V Německu sílí volání: Tvrději vůči migraci

Zahraniční

Nancy Faeserová, spolková ministryně vnitra, oznámila, že azylové řízení na vnějších hranicích EU podporuje. Utečenci by tedy měli být na vnějších hranicích EU registrováni, evidováni a identifikováni, což podporuje velká většina Němců. Pro 79 procent je návrh krokem správným směrem, pro každého desátého (11 procent) je to krok špatným směrem.

O podrobnostech takového nařízení se nyní diskutuje před summitem spolkových zemí ohlášeným na 10. května v úřadu kancléře Olafa Scholze. Kritici namítají, že takové azylové řízení na vnějších hranicích EU by podkopalo právo na azyl, pro mnoho uprchlíků by ho de facto zrušilo.

To, že by lidé, kteří z různých důvodů prchají, měli být v Německu přijímáni, se těší široké podpoře – i když ta v některých kruzích mírně klesá: 84 procent si například myslí, že je správné, aby se Německo postaralo o uprchlíky, kteří prchají před válkou nebo občanskou válkou (-10 oproti únoru 2016).

Němečtí policisté by měli při kontrole migrantů vystavovat potvrzení s vysvětlením

Zahraniční

Přijímání lidí, kteří opustili své země kvůli hladomoru nebo přírodním katastrofám, podporuje 70 procent dotázaných (-9 oproti září 2015). Dvě třetiny (68 procent) se vyslovily pro přijímání utečenců pronásledovaných z politických nebo náboženských důvodů (-5 oproti únoru 2016).

Naopak přijímání migrantů, kteří zamířili do Německa, protože doma nemají práci nebo obživu, naopak považuje za správné jen menšina - 30 procent; šest z deseti Němců (61 procent) má za to, že je to špatně.

Tři ze čtyř Němců (77 procent) se domnívají, že politické strany věnují příliš málo pozornosti problémům způsobeným přílivem běženců. Přibližně čtyři z deseti Němců (37 procent) si myslí, že politika v Německu dělá dost pro to, aby se postarala o uprchlíky, 27 procent respondentů tvrdí, že dělají příliš málo, a 29 procent, že příliš mnoho.

Migrace do Německa exploduje

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám