Hlavní obsah

Migrace do Německa exploduje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Migrace do zemí Evropské unie razantně narůstá, největší zájem mezi běženci je tradičně o Německo. V loňském roce tam požádalo o azyl 226 467 lidí, což je nejvyšší počet ze všech zemí Evropské unie. Za první dva měsíce letošního roku nelegální migrace v Německu doslova exploduje. Žádost o azyl podalo 54 333 lidí, to je o 85 procent více než ve stejném období loňského roku, píše deník Bild.

Foto: Boris Grdanoski, ČTK/AP

Migrace směrem do Německa pokračuje i během zimy

Článek

Dokumenty spolkové policie, které se podařilo deníku Bild získat, představují nejen počty běženců, ale i trasy, kterými se do Evropy, potažmo do Německa dostávají.

Trasa přes Rusko

Východní cesta (přes Rusko, Bělorusko a Polsko) se v současné době stává jednou z nejvytíženějších migračních tras.

Z interních policejních dokumentů vyplývá, že na této trase k 28. únoru, ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, narostla nelegální migrace o 141 procent.

V Německu sílí volání: Tvrději vůči migraci

Zahraniční

Migranti ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku měli ve svých cestovních dokladech ruská víza, píše se v dokumentech. Podle spolkové policie Rusko „toleruje“ nelegální migraci, proto se „migrační tlak“ na této trase zvyšuje.

Nemá však „žádný konkrétní důkaz“, že Rusko aktivně podporuje nelegální migraci. Zdá se však, že ruské pohraniční úřady tomu podle spolkové policie aktivně nebrání.

Středomořská cesta

Nejrazantnější nárůst migrace je zaznamenán přes Středomořskou trasu. Během 24 hodin se dostane do Itálie přes 2000 běženců. Italské úřady od začátku ledna zaznamenaly 21 tisíc žádostí o azyl, ve stejném období loňského roku to bylo 6000. 

K 12. březnu letošního roku se nelegální migrace přes Itálii zvýšila o 255 procent (ve srovnání se stejným obdobím loňského roku). Z Itálie potom většina migrantů míří do Německa.

V interních dokumentech spolkové policie se uvádí, že Itálie má „zvýšenou důležitost“ pro „sekundární migraci do Německa“.

Zvyšuje se také migrační tlak na trase východního Středomoří (z Turecka do Řecka, Bulharska, Rumunska či Kypru). V roce 2022 se nelegální migrace na této cestě zvýšila o 79 procent. Tento trend pokračuje.

Podle interního dokumentu spolkové policie naopak migrační tlak v celém balkánském regionu letos klesl o 28 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku (k 28. únoru).

V Německu sílí volání: Tvrději vůči migraci

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám