Hlavní obsah

Katedrála svatého Pavla změkčila hodnocení Churchilla. Už není nestydatý imperialista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýnská katedrála svatého Pavla rozčilila rodinu sira Winstona Churchilla poté, co britského konzervativního premiéra z doby druhé světové války označila za „nestydatého imperialistu“ a „bílého nadřazence“.

Foto: archiv, Právo

sir Winston Churchill na nedatovaném portrétu

Článek

Tento urážlivý popis zůstal na internetových stránkách katedrály více než rok, přestože se zde v roce 1965 konal Churchillův státní pohřeb, připomněl list The Daily Telegraph.

V článku o státním pohřbu se na webu zmiňovala jeho role při „odvrácení hrozby invaze a umožnění boje proti nacistické okupaci Evropy“. Web však dodal: „Je také kontroverzní postavou, protože byl nestydatým imperialistou a bělošským nadřazencem.“

Nicholas Soames, Churchillův vnuk, se netajil tím, že jeho rodina považuje tyto výroky za „hluboce urážlivé, bezohledné, hloupé a ignorantské“.

Vnuk připomněl, že jeho předek „zachránil Anglii“ tím, že vedl boj proti Hitlerovi, a dodal: „Dokonce i při přípustnosti některých druhů extrémnějších názorů v anglikánské církvi to opravdu zachází příliš daleko. Bylo to hluboce urážlivé a způsobilo to velkou urážku řady členů mé rodiny a řada lidí si na to stěžovala. Jsem rád, že se kancléř katedrály nyní písemně omluvil a nechal to stáhnout,“ dodal.

Churchillův popis doznal v pátek změn a nyní zní: „Je to také kontroverzní postava, zejména pokud na něj nahlížíme z moderní perspektivy.“

Stížnost zabrala

Ke změně došlo na základě stížnosti Nicka Genta, 72letého vlivného člena organizace Friends of St Paul’s (Přátelé kostela sv. Pavla). Ve svém dopise minulý měsíc napsal: „Domnívám se, že některé výrazy, které jste použili v Churchillově profilu, jsou příliš silně nabité, odsuzující až do té míry, že Churchilla démonizují. Možná je tento jazyk výsledkem neznalosti nebo politické ideologie.“

„Informace o státním pohřbu Winstona Churchilla na našich webových stránkách jsme nedávno aktualizovali. Byli jsme upozorněni, že část textu v rámci popisu není v souladu s tónem zbytku stránky. Proto jsme odstavec přeformulovali s cílem, aby byl popis vyváženější a odpovídal kontextu,“ sdělil mluvčí katedrály.

Biden změnil výzdobu Oválné pracovny, odstranil bustu Churchilla

Amerika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám