Hlavní obsah

Churchillův pomník v Londýně se stal opět terčem útoku

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Na pomník britského premiéra Winstona Churchilla byl během demonstrace radikálních zastánců ochrany přírody nastříkán nápis „Rasista”. Je to už podruhé. Policie zadržela podezřelého a stíhá ho za vandalství.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při klimatickém protestu v Londýně poničili pomník Churchilla, aktivistky odhodily svrškyVideo: Reuters

 
Článek

Policie potvrdila, že byl zadržen muž podezřelý ze čtvrtečního poškození sochy Winstona Churchilla na Parlamentním náměstí před Westminsterem. Tam se konala protestní akce radikálního hnutí Extinction Rebellion (XR).

Její členové zablokovali cestu k parlamentu. Policie zadržela skupinu polonahých aktivistek, které se připoutaly k plůtkům okolo parlamentu, aby ukázaly „nahou pravdu“ o klimatických změnách. Na sobě měly nápisy jako „Neunesete pravdu?“ a Sucho, hlad, požáry lesa a válka.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Posprejovaný londýnský pomník Winstona Churchilla

Nápis, že je Churchill, který v čele britské vlády stál v letech 1940 až 1945 a 1951 až 1955, rasista, se na soklu sochy objevil už v červnu po protestu příznivců hnutí Black Lives Matter.

V Londýně poškodili demonstranti sochu Churchilla, v Bristolu jedna letěla do vody

Evropa

V polovině června posprejovaly aktivistky také pražský Churchillův pomník. Později uvedly, že chtěly vyvolat debatu o roli někdejšího britského premiéra v dějinách a vyjádřit solidaritu bojům za rovnoprávnost.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Londýnští policisté u podstavce Churchillovy sochy se žlutým nápisem, že je rasista

Reklama

Výběr článků

Načítám