Hlavní obsah

Kaliningrad je pro Poláky už jen Królewiec. Šílenství, reaguje Kreml

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruská enkláva Kaliningrad se bude v Polsku oficiálně označovat už jen polským názvem Królewiec. Doporučuje to polská státní komise pro standardizaci zeměpisných názvů, jejíž usnesení právě vstoupilo v platnost. Doporučení se týká jak regionu - Kaliningradské oblasti - tak její metropole Kaliningradu. Mluvčí Kremlu to označil za „proces hraničící s šílenstvím“.

Foto: Profimedia.cz

Kaliningrad

Článek

Komise odůvodnila usnesení tím, že v Polsku je město známé pod polským historickým názvem Królewiec, případně německým Königsberg. Nynější ruské označení Kaliningrad je „umělým výtvorem bez jakékoli vazby na město či region“.

Kromě toho má název Kaliningrad v Polsku „negativní emocionální charakter“, protože vychází ze jména Michaila Kalinina, ruského komunistického revolucionáře a později sovětského politika. Podle komise jde o „zločince“, jenž je spoluodpovědný za katyňský masakr, při němž sovětská tajná služba NKVD v roce 1940 povraždila 22 tisíc polských zajatců.

KVÍZ: Jak dobře znáte Královec (zatím Kaliningrad)?

Koktejl

Ruský útok proti Ukrajině podle komise Poláky „nutí nově nahlížet na problematiku vnucených jmen, která vzbuzují v Polsku velké kontroverze“. „Každá země má právo používat ve svém jazyce tradiční jména tvořící její kulturní dědictví, ale nemůže být nucena používat názvy, které jsou pro ni nepřijatelné,“ stojí dále v usnesení, z nějž citoval server tvn24.pl.

Kreml: Je to urážka

Moskva ve středu odsoudila rozhodnutí polských úřadů jako krok hraničící s šílenstvím a urážku. „To už ani není nenávist k Rusku; v Polsku se odehrává proces hraničící s šílenstvím,“ reagoval podle agentury TASS mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Dodal, že Polsko ve svých dějinách „čas od času ve své nenávisti vůči Rusům sklouzává do tohoto šílenství, přestože to nic dobrého Polsku a Polákům nepřináší“.

Od rozpadu Sovětského svazu a vyhlášení nezávislosti tří pobaltských republik v roce 1991 je Kaliningradská oblast enklávou Ruské federace, s níž má spojení jen námořní cestou nebo pozemním koridorem přes Litvu. Od roku 1999 má region, kde jsou rozmístěny jaderné zbraně, společnou hranici se zeměmi Severoatlantické aliance (NATO).

Pro Moskvu má Kaliningrad strategický význam mj. proto, že v případě obsazení menšího území na severovýchodě Polska v oblasti města Suwałki může Rusko odříznout Litvu, Lotyšsko a Estonsko od NATO i Evropské unie (EU). V takové situaci by se tyto tři republiky jen stěží bránily případné ruské agresi.

Kaliningrad, českým názvem Královec, býval před druhou světovou válkou metropolí Východního Pruska. Po roce 1945 město připadlo s okolní oblastí na základě postupimské konference Sovětskému svazu a po jeho rozpadu Rusku.

Polsko postaví plot na hranicích s Kalinigradskou oblastí. Bojí se další migrační krize

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám