Hlavní obsah

Kábulské letiště se stalo terčem raketového útoku

Aktualizováno

Kábulské letiště se v pondělí stalo terčem útoku; bylo na něj vypáleno nejméně pět raket. Zasáhl proti nim protiraketový systém a evakuace pokračují, informovala agentura Reuters s odvoláním na amerického představitele hovořícího pod podmínkou zachování anonymity. Z jeho slov nebylo zřejmé, zda se podařilo sestřelit všechny rakety. Podle něj se první hlášení nezmiňují o případných amerických ztrátách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky útoku u kábulského letištěVideo: AP

 
Článek

O nasazení antiraket mluvili i svědci, kteří zaznamenali zvuky odvetné palby z letiště. Na střechu jednoho z kábulských domů a ulici dopadly střepiny, což potvrzuje, že nejméně jedna z vypálených raket byla zasažena.

Podle bezpečnostního zdroje bývalé afghánské vlády byly střely vypáleny ze severu Kábulu. Na sociálních sítích se také objevily záběry hořícího auta. Není jasné, zda bylo zasaženo při odvetném útoku.

Foto: Khwaja Tawfiq Sediqi, ČTK/AP

Vůz u letiště v Kábulu zničený po raketovém útoku

O raketovém útoku byl podle Bílého domu informován americký prezident Joe Biden. „Poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan a personální šéf (Bílého domu) štábu Ron Klain informovali prezidenta o raketovém útoku na mezinárodní letiště Hamída Karzáího,” uvedl Bílý dům v prohlášení.

Biden podle mluvčí Jen Psakiové znovu potvrdil rozkaz velitelům, aby vynaložili veškeré úsilí k tomu, aby ochránili americké síly nasazené na místě.

USA zaútočily dronem Reaper v Afghánistánu

Svět

V Kábulu vládne napjatá situace po čtvrtečním sebevražedném atentátu, který si podle místních médií vyžádal životy nejméně 169 Afghánců a 13 amerických vojáků. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát-Chorásán, která je nepřítelem Západu i Tálibánu.

Při náletu na auta zemřely děti

O víkendu byla zasažena také dvě auta zaparkovaná poblíž letiště, která zřejmě měli použít sebevražední atentátníci. Po zásahu raketou následovala mohutná druhotná exploze, která svědčí o tom, že auto bylo plné trhavin.

Silný výbuch si zřejmě vyžádal civilní oběti, i když se to původně neuvádělo. Nejmenovaný afghánský bezpečnostní představitel uvedl, že zemřely tři děti, moderátor afghánské televize Muslim Širzád sdělil, že zemřelo šest dětí.

Foto: Aamaj News Agency, Reuters

Lidé v Kábulu sledují následky raketového útoku.

Evakuace pokračuje 

Západní země na letišti dokončují evakuační operace, které byly zahájeny po nástupu islamistického hnutí Tálibán k moci v polovině srpna. Do bezpečí se dopravují hlavně cizinci a jejich afghánští spolupracovníci. Američtí vojáci se mají z Afghánistánu stáhnout k 31. srpnu.

Evakuace dál pokračují, ale už se soustředí jen na stahování amerických vojáků a diplomatů.

Reklama

Výběr článků

Načítám