Hlavní obsah

Jste ta nejfašističtější a nejrasističtější země, odplivl si Erdogan směrem k Izraeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara/Jeruzalém

Izrael je ta nejfašističtější a nejrasističtější země, řekl v úterý turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Vyplývá to podle něj z nedávno schváleného zákona, podle něhož mají právo na sebeurčení v Izraeli pouze Židé. Zákonné opatření podle Erdogana legitimizuje útlak. Izraelský premiér v reakci prohlásil, že z Turecka se stává „temná diktatura”.

Foto: Handout, Reuters

Turecký prezident Recep Erdogan

Článek

Nový zákon prokazuje, že Izrael je tou „nejsionističtější, nejfašističtější a nejrasističtější zemí na světě”, řekl Erdogan v projevu ke členům své vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). „Zákon o státě židovského národa, který schválil izraelský parlament, prozrazuje skutečné záměry této země. (Zákon) legitimizuje nezákonné operace a útlak," pokračoval turecký prezident.

„Mezi Hitlerovou obsesí árijskou rasou a tím, že podle Izraele patří tato starobylá země pouze Židům, není žádný rozdíl,” řekl dále Erdogan. „Duch Hitlera (...) znovu ožil mezi některými vůdčími představiteli Izraele,” dodal.

Izraelský premiér Netanjahu vzápětí na Twitteru Erdogana obvinil z „masakrování Syřanů a Kurdů a z uvěznění desítek tisíc svých spoluobčanů”. „Turecko se za Erdogana stává temnou diktaturou, kdežto Izrael pečlivě dodržuje stejná práva pro všechny své občany,” napsal izraelský premiér.

Kontroverzní zákon přijali Izraelci po několikahodinové diskusi minulý týden. Zemi definuje jako výlučně židovský stát, napsala agentura DPA. Pro zákon hlasovalo v noci na čtvrtek ve 120členném parlamentu 62 poslanců, proti jich bylo 55 a dva se zdrželi hlasování. [celá zpráva]

Turecko a Izrael přerušily diplomatické styky v roce 2010 po smrti deseti propalestinských tureckých aktivistů. O život přišli při střetu s izraelskými vojáky na palubě turecké lodi, která se pokoušela narušit izraelskou námořní blokádu Pásma Gazy. V roce 2016 státy diplomatické styky obnovily, ale letos kvůli roztržce vyvolané zabíjením Palestinců během protestů v Pásmu Gazy své diplomaty opět stáhly.

Reklama

Výběr článků

Načítám