Hlavní obsah

Jsou to dobří muži, říká na adresu českých hasičů jeden z řeckých policistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Celou noc pracovali obyvatelé i záchranáři v okolí vesnice Aisymi poblíž řeckého Alexandroupoli, které hned ze dvou stran ohrožovaly lesní požáry. Vesnici se podařilo uchránit, požár se nyní šíří opačným směrem.

Čeští hasiči bojují s požáry u obce DadiaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

od našeho zpravodaje

Nejen hasiči a záchranáři, ale především také místní obyvatelé pracovali celý večer až do noci na tom, aby vytvořili bezpečnostní pásy okolo obce, a zabránili tak rozšíření požáru do obydlené části.

Až do setmění lítaly nad obcí dva vrtulníky s bambivaky. Poté ještě pracovala těžká technika.

„Byli jsme vzhůru celou noc. Hodně lidí nyní ještě spí, ale podařilo se to (uchránit vesnici - pozn. red.),“ říká okolo poledne s úlevou jeden z mužů, který společně s dalšími vyrazil pokračovat v práci s těžkou technikou.

Něco takového jsme nezažili, říkají vyčerpaní řečtí hasiči. Do akce jdou Češi, líčí reportér Novinek

Evropa

Jeden z požárů, který obec ještě včera večer ohrožoval, se začal šířit na opačnou stranu. Tam s ním od rána bojují tři hasičská letadla.

U samotné obce pak od pátečního rána pomáhá kromě hasičů také armáda. Fotografovat vojáky nebo jejich techniku je však přísně zakázáno.

Český boj s plameny u obce Dadia

Část českého hasičského odřadu pomáhala až do setmění u lesního požáru poblíž obce Dadia. Plameny byly v noci z obce viditelné na obzoru. Okolí obce kontrolovali celou noc policisté.

„Pomáhali tady dnes hasiči z vaší země. Jsou to dobří muži. Zítra (v pátek) tady budou pomáhat znovu,“ líčí na místě reportérovi Novinek jeden z policistů a směrem k českým hasičům nešetří slovy chvály.

Do oblasti u obce Dadia se vrátili i v pátek ráno. Příroda je však neúprosná a sotva hasiči po více než půl dni práce usedli ke krátkému odpočinku, museli naskákat do aut a znovu vyrazili hasit.

Část českého odřadu potkávám ve chvíli, kdy se po náročném půldenním zásahu odebrali jeho členové ke krátké přestávce na doplnění tekutin u náměstíčka v centru Dadii. Během několika minut dostávají čeští hasiči informace o znovu sílícím požáru v místě, kde již dnes zasahovali. Neváhají a všichni okamžitě vyráží znovu do boje.

Požáry v ŘeckuVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Natahují dopravní vedení z hadic, připravují nářadí určené pro zásah u lesních požárů. Kromě cisteren doráží i dvě čtyřkolky. Netrvá to dlouho a strojník u cisterny pouští vodu do hadic, to už mají jeho kolegové natažené vedení a jsou připraveni ve špatně přístupném terénu přímo u požáru. Nad hlavami jim opakovaně prolétají dvě hasičská letadla, která bojují s požárem na vedlejším kopci.

Na místě jsou připraveni záchranáři

Přímo na okraji obce vytvořili předsunutou základnu pražští záchranáři. K dispozici zde mají velkokapacitní speciál Fénix i terénní čtyřkolku. Na té se dopravují přímo na místa, kde zasahují hasiči. Zatím naštěstí nemuseli řešit žádné vážnější problémy, tedy nic, kde by nepomohl kus náplasti.

„Hned po příjezdu do Řecka jsme se zkontaktovali s personálem Univerzitní nemocnice v Alexandroupoli, kde máme domluvenu spolupráci. Vyměnili jsme si vzájemně kontakty a domluvili se na dalším případném postupu,“ sdělil na místě hlavní krizový manažer pražských záchranářů Ondřej Šedivka.

Čeští hasiči dorazili do Řecka. Velmi je potřebujeme, děkují místní

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám