Hlavní obsah

Jsme jen kusy masa, popisují trestné oddíly ruské armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako s kusy masa zachází velení ruské armády s příslušníky trestných oddílů, které jsou známy jako Štorm Z (Bouře Z). Tvoří je vězni a částečně také vojáci, kteří tam byli zařazeni za trest, kvůli disciplinárním prohřeškům, uvedla agentura Reuters, jež se odvolává na svědky obeznámené s fungováním těchto oddílů zařazených do bojů na Ukrajině.

Foto: Obtained By Reuters, Reuters

Záběr z videa, které natočili vzbouřenci ze Štorm Z

Článek

Oddíly Štorm Z mívají 100 až 150 mužů a jsou součástí armády. Velitelé je většinou posílají na nejkritičtější úseky fronty, proto mají obrovské ztráty. Jeden ze svědků podle Reuters vypověděl, že během červnových bojů u Bachmutu z oddílu o 120 mužích nakonec zbylo jen 15 bojovníků.

Štorm Z vycházejí podle Reuters z takzvaných trestních praporů, jejichž vytvoření nařídil během druhé světové války sovětský vůdce Josif Stalin. Vojáci se v nich octli například za to, že v boji zpanikařili a utekli z pozic.

„Pokládají je za maso,“ přiblížil postavení příslušníků Štorm Z jeden řadový voják z ruské armádní jednotky č. 40318. Velitelé si jich podle něj cení méně než vojáky z „obyčejných“ jednotek. Dokazuje to rozkaz, který dostal od velitele, totiž opustit zraněné muže a nechat je napospas osudu. Řekl, že neuposlechl a skupině šesti nebo sedmi zraněných poskytl ošetření, jak nejlépe uměl.

Omilostněný vrah po návratu z bojů na Ukrajině upálil svou sestru

Evropa

Trest za alkohol a drogy

Podle tohoto bojovníka, který sdílel s Reuters svoji zkušenost, se voják může v řadách trestného oddílu ocitnout například kvůli konzumaci alkoholu či drog. Jsou v nich ale také odsouzenci, kteří dobrovolně bojují za příslib milosti.

Mezi ty patřil 29letý Arťom Ščikin z Mordvinské republiky, jež leží ve středním Rusku. Odpykával si dvouletý trest za loupež, když do vězení přišli náboráři z ministerstva obrany a výměnou za službu v armádě nabídli milost a výmaz z trestního rejstříku. Podle příbuzných chtěl také vydělat nějaké peníze na opravdu domku, v němž žije jeho rodina.

Na frontě zmizel a rodina o něm nemá informace.

Foto: Obtained By Reuters, Reuters

Arťom Ščikin na fotografii, kterou šíří jeho příbuzní, aby se dozvěděli něco o jeho osudu

Tři bojovníci Štorm Z podle Reuters uvedli, že jim náboráři slibovali 200 tisíc rublů (46 tisíc Kč) měsíčně, nakonec dostali ale jen zhruba polovinu této částky. I to by asi Ščikinovi stačilo. Jenže příbuzní o bojovníkovi nasazeném k trestní jednotce v rámci 291. gardového motostřeleckého pluku v Záporoží na jihu Ukrajiny, kde se kyjevské síly snaží prolomit ruskou obranu, slyšeli naposledy 18. června.

Vzpoura ve Štorm Z

Podle Reuters se asi dvacet bojovníků Štorm-Z, kteří byli součástí jednotky č. 22179, odmítlo vrátit na frontu. 28. června natočili video, kde si stěžovali na zacházení.

„Na frontě jsme nedostávali dost munice. Nedali nám vodu ani jídlo. Zraněné nikdo neodvážel: mrtví tam stále hnijí,“ říká podle Reuters na záznamu jeden z nich. „Dostáváme strašlivé rozkazy, které nemá cenu plnit. Odmítáme pokračovat v bojových misích,“ dodává.

Ruské ministerstvo obrany se k existenci trestných oddílů oficiálně nehlásí, nicméně prezident Vladimir Putin se podle Reuters v pátek zmínil o odsouzencích bojujících v armádě. Na setkání s malou skupinou příslušníků pravidelných jednotek řekl, že si je vědom toho, že dva jejich kamarádi, bývalí vězni, padli v akci. „Položili své životy za vlast, a plně se tak zprostili viny,“ řekl Putin.

Příbuzná jednoho ze vzbouřenců ze Štorm Z, který se jako vězeň „dobrovolně“ přidal ke Štorm Z, má jiné přání. „Panebože, ať to brzy skončí,“ řekla o válce na Ukrajině.

Ruská taktika

Ruské operace podle popisu ukrajinských vojáků vypadají tak, že ruští vojáci nejprve ostřelují pozice raketami a minomety, aby zničili ukrajinská obranná postavení.

Poté vysílají do útoku oddíly složené z deseti až 12 lidí, kteří byli naverbováni do bojů ve věznicích a nejsou profesionálními vojáky.

Za nimi jdou čečenští bojovníci z oddílů, které na Ukrajinu poslal jejich vůdce Ramzan Kadyrov. Ti brání předchozí ruské vlně v ústupu.

Až za nimi pak do útoku nastupují profesionální vojáci.

Proč přišli lidé v Moskvě na oslavu anexe ukrajinských území? Odpovědi říkají hodně o dnešním Rusku

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám