Hlavní obsah

Je to riskantní. Jihoafrický prezident žádá mezinárodní soud, aby nemusel zatknout Putina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa požádal Mezinárodní trestní soud (ICC) o povolení, aby nemusel dát zatknout ruského prezidenta Vladimira Putina, na kterého ICC vydal zatykač v souvislosti s deportacemi ukrajinských dětí do Ruska.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa

Článek

JAR chce v srpnu hostit summit skupiny rozvíjejících se ekonomik BRICS, na který je kromě prezidentů Brazílie, Indie a Číny pozván právě i Putin. Kreml ovšem jeho účast zatím oficiálně nepotvrdil, informovala agentura Reuters.

„Rusko dalo jasně najevo, že zatčení jeho současného prezidenta by bylo vyhlášením války. Je proti naší ústavě riskovat a jít do války s Ruskem,“ stojí podle jihoafrického listu Daily Maverick v úterý zveřejněném prohlášení jihoafrického prezidenta.

Ramaphosa jím zareagoval na soudní žalobu podanou hlavní opoziční stranou Demokratická aliance. Ta se vládu snaží přimět k tomu, aby Putina v případě, že vstoupí na jihoafrickou půdu, zatkla.

Neposílejte na summit BRICS Putina, požádala Rusy Jihoafrická republika

Svět

Žádost jihoafrického prezidenta byla do Haagu zaslána již v květnu, Ramaphosa ovšem trval na její důvěrnosti. V úterý ale Vrchní soud v Gauteng nařídil zveřejnění Ramaphosových slov na žádost opoziční strany Demokratická aliance, napsal Daily Maverick.

Ramaphosa podle listu soudu řekl, že Jihoafrická republika zahájila konzultace s Mezinárodním trestním soudem podle článku 97 Římského statutu, které jsou zahájeny v případě problému, který by „potenciálně mohl bránit nebo znemožnit vyřízení žádosti ICC“.

JAR patří mezi více než 120 států, které mají povinnost zadržet po vstupu na své území každého, na koho byl vydán zatykač ICC. Zatykač na Putina vydal ICC letos v březnu v souvislosti s únosy ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska.

Slova o tom, že by se jakýkoliv pokus o Putinovo zatčení rovnal vyhlášení války Moskvě, pronesl v březnu ruský exprezident Dmitrij Medvěděv. Ten kromě prezidentského úřadu zastával i funkci premiéra a nyní je místopředsedou ruské bezpečnostní rady.

JAR zvažuje alternativní místa konání

Představitelé JAR několikrát zopakovali, že summit BRICS plánují uspořádat. Současně ale jednají i o alternativních místech jeho konání. Mohl by se uskutečnit například v Číně, která nepatří mezi signatáře Římského statutu – mezinárodní smlouvy ustanovující pravomoce a jurisdikci ICC.

Ramaphosa v polovině června vedl africkou delegaci, která navštívila Kyjev a Petrohrad a předložila ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a Putinovi mírový plán. O případném zatčení jeho ruského protějšku hovořil jihoafrický prezident rovněž jako o maření „mírového řešení“ války na Ukrajině.

JAR v roce 2015 čelila kritice za to, že navzdory mezinárodnímu zatykači umožnila tehdejšímu súdánskému prezidentovi Umarovi Bašírovi opustit její území, aniž by jej zadržela. Bašír se tehdy do země vypravil na summit Africké unie. Vláda JAR tvrdila, že je chráněn diplomatickou imunitou.

Oficiálně zaujala Jihoafrická republika vůči ruské invazi na Ukrajinu neutrální stanovisko. Dříve ale země čelila kritice za svůj proruský postoj a podezření, že dodává Moskvě zbraně.

Europoslanci žádají mezinárodní zatykač na Lukašenka

Evropa

Výběr článků

Načítám