Hlavní obsah

Jihoafrický prezident se nakazil koronavirem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapské Město

Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa měl v neděli pozitivní test na koronavirus a je v izolaci v Kapském Městě s mírnými příznaky nemoci covid-19. V neděli to oznámily tiskové agentury s odvoláním na prezidentskou kancelář.

Foto: Reuters

Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa dostává vakcínu firmy Johnson and Johnson.

Článek

„Prezident Cyril Ramaphosa podstupuje léčbu mírných příznaků covidu-19 poté, co byl pozitivně testován na koronavirus,” uvedla kancelář, aniž by upřesnila, zda se šéf státu nakazil novou variantou omikron.

Pravomoci hlavy státu byly pro příští týden delegovány na viceprezidenta Davida Mabuzu.

Ramaphosa se začal cítit špatně po nedělní ceremonii na počest bývalého prezidenta Frederika de Klerka, které se v jednom kostele v hlavním městě zúčastnilo asi 200 lidí. Během ceremonie byla dodržována pravidla proti šíření nákazy.

Devětašedesátiletý prezident je plně očkován proti covidu-19.

JAR chystá nemocnice na čtvrtou vlnu. Převažuje omikron, uvedl prezident Ramaphosa

Zahraniční

„Prezident chce, aby skutečnost, že se nakazil, posloužila jako varování všem obyvatelům země, aby se nechali očkovat a aby zůstávali opatrní,“ uvedla prezidentská kancelář podle agentury AFP.

Ramaphosa nedávno navštívil čtyři západoafrické země, ale během cesty byl pravidelně testován. Po návratu ze Senegalu do vlasti 8. prosince měl negativní test.

Varianta omikron v současnosti v JAR převládá u nových případů nákazy, jejichž denní přírůstek naposledy přesáhl 18 tisíc. Odhaduje se, že více než 70 procent z tohoto počtu připadá na variantu omikron, poznamenala agentura AP.

JAR je nejhůře postiženou z afrických zemí. Ve státu s přibližně 60 miliony obyvatel se od začátku pandemie nakazilo více než 3,1 milionu lidí, z nichž více než 90 tisíc nákaze podlehlo, dodala AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám