Hlavní obsah

Jihoafrická prokuratura napadla nevydání Krejčíře do Česka

Právo, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihoafrická prokuratura se odvolala proti zamítavému stanovisku k vydání uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře do České republiky. To vydal prvního února prvoinstanční soud v Kempton Parku.

Článek

"Odvolání bylo podáno minulý týden k jihoafrickému vrchnímu soudu,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Kuncová. Prvoinstanční soud v rozhodnutí o nevydání Krejčíře konstatoval, že řada skutků, pro něž je v Česku stíhán, není v JAR trestným činem a uvěřil také Krejčířově tvrzení, že jeho proces je doma politicky manipulován.

Hned po vydání rozhodnutí se stal soud terčem kritiky mimo jiné za faktické chyby v textu odůvodnění. Například expremiéra Stanislava Grosse, s nímž měl mít Krejčíř společné podnikatelské aktivity, označil soudce za bývalého českého prezidenta.

Jaké trestné činy měl Krejčíř spáchat

:: příprava vraždy

:: příprava vraždy :: podvod

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik :: nedovolené ozbrojování

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik :: nedovolené ozbrojování :: úvěrový podvod

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik :: nedovolené ozbrojování :: úvěrový podvod :: omezování osobní svobody

:: vydírání

Konečné rozhodnutí jihoafrických soudů nebude mít vliv na stíhání Krejčíře v Česku. V únoru totiž Vrchní soud v Praze rozhodl, že podnikatel může být stíhán v nepřítomnosti jako uprchlý. Svým pobytem v zahraničí se podle vrchního soudu snaží trestnímu stíhání vyhnout.

Radovan Krejčíř Narodil se 4. listopadu 1968 v Dolním Žukově na Karvinsku. Jeho matka Naděžda byla kadeřnice, otec Lambert technik. Vystudoval ekonomickou fakultu Vysoké školy báňské v Ostravě, absolvoval v roce 1991. Na konci 80. let obchodoval s tuzexovými bony a vydělal tím stovky tisíc korun. Na začátku 90. let pak provozoval zástavárny. V roce 1992 si vzal svou současnou ženu Kateřinu. Vystudovala hru na housle. Mají spolu syna Denise. Později vydělal velké peníze na investicích v kupónové privatizaci. V této době působil v mnoha společnostech. V roce 2003 skončil kvůli jedné kauze ve vazbě, po roce byl propuštěn. Krejčíř je obviněn ve dvanácti kauzách, většinou jde o podvody či nelegální převody peněz. V roce 1996 koupil seychelské občanství, které se mu hodilo po útěku z Česka v roce 2005. Seychely své občany nevydávají.

Související články

JAR Krejčíře do Česka nevydá

Několikaměsíční sága o vydání Radovana Krejčíře z Jihoafrické republiky do ČR končí vítězstvím kontroverzního podnikatele. Soud v Kempton Parku v pátek...

Výběr článků

Načítám