Hlavní obsah

Krejčíř už může být stíhán jako uprchlý

Právo, Radim Vaculík
PRAHA

Pražský vrchní soud vynesl počátkem února průlomový verdikt týkající se trestních kauz kontroverzního podnikatele Radovana Krejčíře. Na základě stížnosti státního zástupce totiž rozhodl, že Krejčíř může být ve všech probíhajících případech i nadále stíhán jako uprchlý. Nedal tak za pravdu jeho obhájcům i nižší instanci, podle kterých se Krejčíř žijící v JAR před českými úřady nijak neskrývá.

Článek

Rozhodnutí soudu znamená, že padla překážka pro vyšetřování případů, ve kterých Krejčíř figuruje. Policisté a státní zástupci nyní mají možnost svou práci urychlit a některé kauzy dotáhnout až k soudnímu verdiktu. Na šancích pro Českou republiku, která usiluje o Krejčířovo vydání, se však nic nemění.

„Ve čtvrtek jsme obdrželi rozhodnutí vrchního soudu, který bez výhrad potvrdil náš právní názor o tom, že je plně v souladu se zákonem, že obžalovaný Krejčíř je stíhán jako uprchlý. Podle soudu je dostatečně doloženo, že pobytem v cizině se Krejčíř vyhýbá trestnímu řízení na našem území v úmyslu nepodrobit se jurisdikci ČR,“ řekla včera Právu mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) Irena Válová.

„Rozhodnutí je vzorové pro ostatní soudní jednání, u kterých to vázlo právě kvůli tomu, že nevěděli, jestli má Krejčíř ještě stále statut uprchlého. Díky vrchnímu soudu teď mohou začít jednat, a on tedy může být souzen,“ podotkla Válová.

Pokud by vrchní soud žádosti žalobců nevyhověl, Krejčíř by měl podle zákona nárok seznamovat se s důkazy, dostávat všechna předvolání a nahlížet do vyšetřovacího spisu. Protože ale pobývá v JAR a do Česka se vrátit nehodlá, vyšetřování by se neúměrně protahovalo.

„Měl by statut člověka, který je jakoby na území ČR. Všechno bychom pak museli řešit právní pomocí s JAR, a to v době, kdy s nimi nemáme uzavřenou žádnou smlouvu. Nastaly by obrovské komplikace a velké prodlení v těch případech,“ doplnila Válová.

Žalobci vrchního státního zastupitelství mají na starosti dvě ze čtyř největších trestních kauz Krejčíře – půlmiliardový celní únik společnosti M5 a úvěrový podvod ve firmě Technology Leasing.

Oba státní zástupci už v těchto kauzách podali obžalobu, ale počátkem letošního roku jim pražský městský soud vrátil případy zpět na stůl s tím, že hlavní líčení za tohoto stavu nenařídí.

V případě kauzy Technology Leasing z roku 2003 dokonce soud konstatoval, že zahájení stíhání všech šesti obviněných včetně Krejčíře bylo nezákonné.

Jaké trestné činy měl Krejčíř spáchat

:: příprava vraždy

:: příprava vraždy :: podvod

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik :: nedovolené ozbrojování

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik :: nedovolené ozbrojování :: úvěrový podvod

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik :: nedovolené ozbrojování :: úvěrový podvod :: omezování osobní svobody

:: vydírání

Městský soud nyní bude muset na základě pokynu vrchního soudu jednat a hlavní líčení bude muset nařídit.

Reklama

Související témata:

Související články

JAR Krejčíře do Česka nevydá

Několikaměsíční sága o vydání Radovana Krejčíře z Jihoafrické republiky do ČR končí vítězstvím kontroverzního podnikatele. Soud v Kempton Parku v pátek...

Výběr článků

Načítám