Hlavní obsah

Jednotné Rusko podle odhadů zvítězilo ve volbách

MOSKVA

Prokremelské hnutí Jednotné Rusko podle prvních odhadů zvítězilo v nedělních parlamentních volbách, které skončily ve 19 hodin (SEČ). Dostalo asi třetinu hlasů. Druzí jsou komunisté se 14 %.Ústřední volební komise měla ve stejném okamžiku vyhodnocena pouhá dvě procenta odevzdaných hlasů.

Foto: archiv agentury Velryba

Holešovská Regata 2013

Článek

I podle těchto dílčích výsledků je na prvním místě Jednotné Rusko (36,5 procenta), na druhém místě je ovšem Liberálnědemokratická strana Ruska ultranacionalisty Vladimira Žirinovského (15,6 procenta) a na třetím místě komunisté (13,2 procenta).

Ústřední volební komise oznámila už v neděli odpoledne, že volby v Rusku jsou platné, neboť se jich více než čtvrtina voličů. Do 18:00 moskevského času se voleb zúčastnilo 39,3 procenta voličů. Je to méně, než se očekávalo. Účast v obvodech, kde hlasování již skončilo nebo končí, většinou nepřesáhla 50 procent.

Politici volili hned ráno

Politici, kterým nejvíce záleželo na výsledcích hlasování, se objevili ve volebních místnostech hned po jejich otevření. Nejprve odvolil předák Jednotného Ruska a zároveň ministr vnitra Boris Gryzlov, který přišel krátce po osmé hodině a vyzval všechny Rusy, aby se probudili a šli hlasovat. Také jeho kolega, ministr pro mimořádné situace Sergej Šojgu, hlasoval ve svém obvodě jako první a dostal za to karafiát.

Premiér Michail Kasjanov byl zasažen vejcem, když vhazoval volební listiny do urny. Zásah však nesl statečně a řekl jen, že i tento incident je "projev demokracie". Výtržnici, která zřejmě patří k extremistické Nacionálně bolševické straně, zadržela policie.

Skandál ztropil známý enfant terrible ruské politiky Vladimir Žirinovskij. Rozčílilo jej, když jej předseda okrskové volební komise napomenul, aby nebránil ostatním voličům hlasovat, když tam rozdával interview.

Putin volil po probdělé noci

 V Moskvě přišel mezi prvními volit prezident Vladimir Putin, který se se svou ženou dostavil k urně v univerzitní čtvrti na jihu metropole. Při odchodu odmítl sdělit, komu dal svůj hlas.

"Myslím, že by to bylo považováno za volební kampaň, tak to neřeknu. Mé preference jsou ale dobře známé," řekl Putin po probdělé noci, během níž milovaná fenka jeho rodiny přivedla na svět osm štěňat.

"Polovinu noci jsme nespali, protože jsme se jich nemohli dočkat," odvětila Putinova žena Ljudmila na dotaz novinářů, kteří se divili, že prezidentský pár přišel hlasovat jen krátce poté, co se v Moskvě v 08:00 místního času otevřely volební místnosti.

Putin pro Jednotné Rusko

Během předvolební kampaně Putin vyslovil podporu straně Jednotné Rusko, která je považována za favorita voleb. Šéf této prokremelské strany a ministr vnitra Boris Gryzlov přišel také hlasovat velmi časně - už čtvrt hodiny po otevření volebních místností v Moskvě. "Rusku se daří dobře. Není nutné jej léčit, je potřeba jej jen probudit," řekl podle agentury AFP poté, co vhodil hlasovací lístek do urny.

Organizace po bezpečnost a spolupráci v Evropě OBSE, která dozírá na lidská práva uvedla, že v předvolební kampaň ovládla prokremelsky orientovaná média.

Volí se 450 poslanců

V Rusku se konají volby do dolní komory parlamentu, z nichž by měla vzejít čtvrtá Státní duma Ruské federace. Volit 450 poslanců může zhruba 109 milionů zaregistrovaných voličů. O 225 křesel se uchází 23 politických bloků a stran, jejichž kandidáti budou volení poměrným způsobem. Dalších 225 poslanců bude voleno v jednomandátových obvodech většinovým způsobem. Hlasovat se bude na 94 000 volebních okrscích.

První předběžné výsledky se očekávají v neděli kolem 21:00 moskevského času (19:00 SEČ).

Volby začínají vždy v 08:00 a končí ve 20:00 místního času. S ohledem na jedenáct časových pásem na části ruského území byly zahájeny již v sobotu. Hodinu před půlnoci moskevského času se otevřely volební místnosti na Dálném Východě. Hlasování skončí v Kaliningradské oblasti, když v Moskvě bude 21:00 (19:00 SEČ).

Po atentátu se dbá na bezpečnost

 Předseda ústřední volební komise Alexandr Vešňakov ujistil ruské voliče, že bezpečnost ve volebních místnostech bude dokonale zajištěna ve všech regionech včetně Stavropolského kraje, kde po pátečním teroristickém útoku zemřelo 42 osob.

Na pořádek bude dohlíží přes 300 000 příslušníků orgánů ministerstva vnitra. Budovy, ve kterých se volby konají, byly již v sobotu důkladně prověřeny a prohledány za pomoci psů. Místnosti, kde se nebude hlasovat, jsou zapečetěny. Zkontrolovat je musely také hasičské služby. Vcházet se do mnoha z nich bude jen přes detektory kovů.

Místní volby ve stínu

Kromě voleb do Státní dumy se v 75 ruských oblastech konají i regionální volby. V jedenácti subjektech Ruské federace budou voleny hlavy výkonné moci, v sedmi poslanci místních parlamentů a v 62 orgány místní samosprávy.

Lídři hlavních politických stran a hnutí

Grigorij Javlinskij je spoluzakladatelem a předsedou hnutí Jabloko. Dvakrát kandidoval na prezidenta, v posledních v roce 2000 skončil na třetím místě se ziskem asi 6 % hlasů. Kritizuje postup Ruska v Čečensku. Má pověst čestného politika.

Sergej Glazjev stojí spolu se šéfem zahraničního výboru Státní dumy Dmitrijem Rogozinem v čele nedávno zformovaného národně-vlasteneckého svazu Vlast. Do parlamentu byl zvolen na kandidátce komunistické strany. Tento ekonomický expert je nyní členem dalších hospodářských výborů.

Boris Gryzlov je předsedou proputinovského bloku Sjednocené Rusko. V roce 2001 byl jmenován do funkce ministra vnitra.

Boris Němcov je zakladatelem i pozdějším předsedou proreformní strany Mladé Rusko, kterou přivedl do Svazu pravicových sil (SPS) a vede jeho poslaneckou frakci.

Gennadij Zjuganov stál v roce 1993 u zrodu Komunistické strany Ruské federace a stal se jejím předsedou. Kritizuje prezidenta Putina a vyzývá k nastolení demokracie sovětského typu. V posledních dvou prezidentských volbách vždy skončil druhý.

Vladimír Žirinovskij založil koncem roku 1989 ultranacionalistickou Liberálnědemokratickou stranu Ruska (LDPR) a posléze stanul v jejím čele.

ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám