Hlavní obsah

Je čas na přímé jednání, vzkázali Američané Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas na jaderná jednání s Íránem se krátí a Teherán by měl souhlasit s přímými rozhovory, které by pomohly uzavřít dohodu. Prohlásil to podle serveru Euraktiv.com vysoký americký diplomat pod podmínkou anonymity.

Foto: Reuters

Start íránské rakety. Ilustrační foto

Článek

„To byl náš názor od začátku: jsme připraveni setkat se s Íránem, pokud jsou připraveni setkat se s námi,“ uvedl diplomat k jednání o obnovení mezinárodní smlouvy o íránském jaderném pro­gramu.

Írán doufá, že mu Rusko oslabí americké sankce

Zahraniční

Zbývá několik týdnů

Washington již podle diplomata přes prostředníky představil návrh, jaké sankce je připraven zrušit v případě uzavření dohody.

„Nyní je čas, aby se Írán rozhodl, zda je připraven učinit rozhodnutí nezbytná pro vzájemný návrat k dodržování (mezinárodní) dohody,“ řekl představitel americké administrativy. „Jsme v závěrečné fázi. S ohledem na tempo pokroku Íránu v jaderné oblasti nám na dosažení dohody zbývá jen několik týdnů,“ uvedl.

Kim Čong-un vydírá svět, odpaluje jednu raketu za druhou

Svět

Pokud se to nepodaří, bude Washington podle diplomata nucen zvýšit tlak na Írán. „Ekonomický, diplomatický i jiný – cílem je zabránit íránskému neomezenému jadernému programu,“ dodal.

Z historie dohody
Dohodu nazvanou Společný všeobecný akční plán uzavřely s Íránem v roce 2015 Spojené státy, Rusko, Čína, Británie, Francie a Německo.
Součástí bylo zmírnění protiíránských sankcí výměnou za omezení jaderných ambicí Teheránu a záruky, že nebude vyvíjet jaderné zbraně.
Americký prezident Donald Trump v roce 2018 od dohody jednostranně odstoupil a sankce proti Íránu obnovil.
Pokud se to nepodaří, bude Washington podle diplomata nucen zvýšit tlak na Írán. „Ekonomický, diplomatický i jiný – cílem je zabránit íránskému neomezenému jadernému programu,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám