Hlavní obsah

Japonský premiér jde do voleb s novou vládou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Japonský premiér Džuničiró Koizumi, jenž byl o víkendu potvrzen v čele své Liberálnědemokratické strany, jmenoval nedlouho před předčasnými volbami plánovanými na listopad novou vládu. Oproti očekáváním však v kabinetu ponechal ministra ekonomické a finanční služby Heizo Takenaku, jenž byl v posledních týdnech vystaven ostré kritice i špatnému zdraví.

Foto: Wikipedie.com

Samec chvostana je nápadný bílou obličejovou maskou

Článek

Takenaka se stal terčem tvrdé kritiky ze strany staré gardy v premiérově dlouhodobě vládnoucí Liberálnědemokratické straně, podle níž jeho opatření na likvidaci bankovních špatných půjček jsou příliš přísná vůči bankám a společnostem. Ekonomové a investoři nicméně Takenakovy kroky uvítali.

Nemocný ministr financí Masajuro Šiokava byl ve funkci nahrazen šéfem komise pro revitalizaci průmyslu Sadakazu Tanigakim. Ačkoli byla očekávána změna také na ministerstvu zahraničí, Koizumi si ponechal stávajícího ministra Yoriko Kawaguchiho.

Změny ve vládním kabinetu následují po Koizumiho sobotním znovuzvolení do čela Liberálnedemokratické strany, čímž si udržel i premiérské křeslo a svoji stranu může vést do předčasných všeobecných voleb. V době růstu japonské ekonomiky Koizumi doufá, že ve volbách zvítězí a stane se tak jedním z nejdéle vládnoucích japonských premiérů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám