Hlavní obsah

Premiér Japonska opět zvolen šéfem své strany, budou změny ve vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Do čela vládní Liberálnědemokratické strany byl v sobotu na další tři roky opět zvolen japonský premiér Džuničiró Koizumi. Agentura Reuters připomíná, že si tím Koizumi udržel i premiérské křeslo a svou koalici může vést do předčasných všeobecných voleb v listopadu. Má tak šanci stát se nejdéle vládnoucím japonským premiérem v posledních 30 letech.

Článek

Koizumi s přehledem zvítězil nad svými třemi rivaly. Získal 399 hlasů, což je o 260 více než počet hlasů pro jeho soupeře, jenž skončil na druhém místě.

Koizumi, jenž ve funkci strávil již dva a půl roku, v kampani za své znovuzvolení upozorňoval především na své ekonomické úspěchy. Minulý týden vláda oznámila meziroční růst druhé největší ekonomiky světa o 3,9 procenta za třetí čtvrtletí. "Máme velký potenciál Japonsko rozvinout. Mým cílem je tento potenciál probudit," prohlásil před volbou Koizumi.

Budou následovat změny ve vládě

Všeobecně se nyní předpokládá, že dojde ke změnám v kabinetu, především na postu ministra pro ekonomické a finanční služby, který nyní zastává kontroverzní Heizo Takenaka.

Ten stál za mnoha Koizumiho hospodářskými reformami, avšak stal se terčem tvrdé  kritiky ze strany staré gardy v premiérově dlouhodobě vládnoucí Liberálnědemokratické straně, podle níž jeho opatření na likvidaci špatných bankovních půjček jsou příliš přísná vůči bankám a společnostem.

Kromě toho podle agentury AP se netěší dobrému zdraví. Ke změně by mělo dojít i na ministerstvech zahraničí a školství.

Reklama

Související články

Koizumi požádal Špidlu o pomoc s Koreou

Japonský premiér Džuničiró dopoledne uctil na Václavském náměstí památku roku 1968 a prošel se po Karlově mostě. Po celou dobu se nevymanil z obležení českých...

Výběr článků

Načítám